Vége a kamatemeléseknek, vége a kötvénypiac szenvedésének és csodálatos év vár a részvényekre és a kötvényekre egyaránt – vélik a profi befektetési szakemberek a Bank of America friss alapkezelői felmérése alapján. Az ebben megkérdezett 254, összesen 691 milliárd dollár befektetésért felelős portfóliómenedzser hangulata olyannyira optimista, amire 2022 januárja óta nem volt példa.

Ennek megfelelően portfóliókban az átlagos készpénz állományt 4,5 százalékra csökkentették az előző havi 4,7 százalékról, ez kétéves mélypontot jelent. Növelték a részvények túlsúlyát, s eközben az árupiaci termékekkel kapcsolatban olyannyira pesszimistává váltak a kötvényekhez és a részvényekhez képest, amire 2009 márciusa a globális pénzügyi válság mélypontja óta nem volt példa. Ugyanakkor a készpénz átlagos aránya még nem érte el azt az alapvető szintet, amely eladási jelként lenne értelmezhető, ezt a Bank of America elemzői 4 százalék alatti szinteken javasolják.

A megkérdezettek 91 százaléka véli úgy, hogy véget értek a Fed kamatemelései ebben a ciklusban. 89 százalékuk a következő egy évben alacsonyabb kamatokra és alacsonyabb kötvényhozamokra számít. A felmérés történetében még sosem volt ilyen magas a hozamcsökkenést várók aránya. De rekordmagasságba ugrott azok száma is, akik szerint a monetáris politika jelenleg túlságosan restriktívnek tekinthető.

A befektetők úgy látják, hogy a kedvező környezetből alapvetően két eszközosztály profitálhat jelentősen.

  • Az egyik értelemszerűen a kötvények lehetnek,
  • a másik pedig az idei évet már amúgy is kiválóan abszolváló technológiai részvények.

A befektetők jelenleg a leginkább túlzsúfolt pozíciónak piacon a „csodálatos hetek” vételét látják. Azaz azt gondolják, hogy ez az a pozíció, amelyet a legtöbb piaci szereplő felvesz. A „csodálatos hetek” a hét legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező amerikai technológiai részvényt jelentik, ide tartozik az Amazon, a Google anyavállalat Alphabet, a Tesla, az Apple, a Microsoft, az Nvidia és a Meta.

A másik oldalon szintén általánosan követett stratégiának tartják a kínai részvények shortolását, ami nem véletlen hiszen globálisan a legnagyobb hitelkockázatnak jelenleg a kínai ingatlanszektor kintlévőségeit tartják.

Beindult a rotáció

Az elmúlt hónapok mozgásai azt mutatták, hogy az alapkezelők elkezdtek rotálni a szektorok között. Egy több pénzt pakolnak át az eurózóna részvényeibe, a kisebb kapitalizációjú cégek részvényeibe, viszont szállnak ki az energetikai szektorból és a tőzsdén jegyzett ingatlanvállalatok részvényeiből. Olyannyira, hogy az energetikai szektor részvényeit immár 2020 decembere óta nem látott mértékben alul súlyozzák.

Mivel a pozícionáltság kezd eléggé aszimmetrikussá válni, ezért, ha valakinek az általánostól eltérő véleménye van és az bejön, akkor akár jól is kereshet ezen.

  • Ilyen kontrariánus pozíció lehet, ha valaki készpénzt halmoz fel és shortolja a csodálatos hetek részvényeit. Ez akkor lehet igazán kifizetődő, ha az amerikai gazdaság jövőre mégsem finoman lassul, hanem keményen ér földet.
  • A másik szélsőséges forgatókönyv, ha egyáltalán nem következik be a gazdaság lassulása. Ebben az esetben a nyersanyagok a kínai eszközök és az ingatlan cégek részvényei lehetnek a meglepetés befutók.

Természetesen ez utóbbi esetben hamar elpárologhat a nagy kötvénypiaci hurráoptimizmus.

 

 

 

Trump olyan sallert kapott, hogy a Wall Street adta a másikat

A héten mindenkori csúcsaikat ostromolták a tőzsdeindexek: a Dow Jones meg is haladott minden korábbi értéket. Miután Trump még 2020-ban tőzsdei összeomlást jósolt Biden regnálása idejére, most az orra alá dörgölte a jelenlegi amerikai elnök. Bővebben --->

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!