Az inflációs válság múlása fölötti öröm annyira elhatalmasodott a befektetőkön, hogy jó pár részvényt és tőzsdeindexet a csúcsig húztak lelkes vásárlásaikkal. Ez ugyan bizonyos mértékig ellentmondásosnak tűnik, hisz elvileg nincs annyi pénz a piacon, mint a két évvel ezelőtti csúcsnál, ugyanakkor a meglévő befektetési állomány át tud rendeződni, például az ingatlanpiacokról a részvények felé.

Kampánystratégia

Donald Trump előző amerikai elnök a 2020-as kampányban azzal riogatott többek között, hogy Biden elnöksége alatt összeomlanak a tőzsdék a befektetői bizalomvesztés és a rossz gazdasági teljesítmény okán. Nos, ennek most az ellenkezője történik: az amerikai gazdaság növekedési lendületét az infláció sem tudta megtörni, a tőzsdék pedig világszerte eufórikusan ünneplik az infláció legyűrését.

Biden most úgy döntött, itt az alkalom egy kicsit froclizni régi-új kihívóját, Trumpot, miután ennyire nem jött be annak jövendölése, ami természetesen egyúttal már kampányfogás is, hisz egy év sincs az elnökválasztásig. Egy videót tett közzé, amelyben szerepel Trump egykori jövendölése, és persze a mostani tőzsdei csúcsokat kisérő kommentárok. A CNBC szerint ez része annak a kampánystratégiának, miszerint Biden nem a gazdaság javítására tett saját erőfeszítéseit méltatja, hanem ellenfele gyenge pontjait támadja, kiemelve a kormányzása során elkövetett hibákat.

Van ok az örömre

A tőzsdék csúcsra érése mindazonáltal valóban igen komoly teljesítmény, hisz nemrég az elhúzódó inflációs válságtól való félelem uralta még a piacokat, de idén olyan gyors lett a javulás, hogy az inflációs értékek lassan visszatérnek a jegybanki célok közelébe úgy az USA-ban, mint sok európai országban. Az USA esetében ráadásul mindeközben nem csökken a gazdaság lendülete, a növekedés kitart, recessziónak nyoma sincs, puha földet érés várható.

A folyamatok olyannyira meggyőzők, hogy még az egyébként lassan reagáló Fed is gyorsan változtatott hozzáállásán: az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény immár nem azt kommunikálja, hogy még félni kell az inflációtól a jó adatok ellenére, hanem belátja, hogy bizonyos mértékű kamatcsökkentést máris indokol a kedvező helyzet, így ezekre a lépésekre akár rövidesen sor is kerülhet.

Eszközallokáció

A tőzsdék szárnyalását a gyors gazdasági javulás és inflációcsökkentés indokolja, ugyanakkor a két évvel ezelőtt elért csúcsok megdöntése ma komolyabb teljesítmény, mivel akkor éppen csak véget ért a fedezetlen pénzszórás, a jegybankok kezdték megszüntetni eszközvásárlási programjaikat. Azóta elsősorban a Fed már bő ezermilliárd dollárt visszavont így, igaz, hogy mérlege így is magas, vagyis még a piacon van nagyjából 7000 milliárd dollár többletpénz.

Közben azonban az ingatlanbuborék, amely szerte a fejlett világban kialakult, ereszteni kezdett a magasabb kamatok hatására, így az eszközök átcsoportosítása is elég lehet a tőzsdei csúcsokhoz. Az amerikai indexek közül a ma már kisebb jelentőségű Dow Jones iparindex jutott új csúcsra 37 ezer ponton, a legfontosabbnak tekintheti S&P 500 index és csak 2 százalékra van korábbi 4800 pontos csúcsától, amire mondhatjuk, hogy hibahatáron belül van, és Trump jövendölésének erőteljes cáfolata.

Európa még előrébb, régiónk is tarol

A főbb európai tőzsdeindexek maguk is soha nem látott magasságba kerültek, ami a folyamat stabil mivoltát világmértekben jelzi. A német DAX és a francia CAC-40 egyaránt túlszárnyalta a két éve, még a pénzbőség időszakában elért legmagasabb értékét, de ugyanezt tette az olasz FTSE MIB index is. Régiónknak sincs oka panaszra: a lengyel VIG és a román BET index egyaránt soha nem látott magasságban van: utóbbi már három éve folyamatosan dönti a csúcsokat, délkeleti szomszédunknál igazi masszív bikapiac zajlik.

BUX-csúcs

Végül ne feledkezzünk meg a hazai tőzsdéről: a csúcsdöntés már szeptemberben bekövetkezett, amikor a BUX meghaladta az 56 ezer pontos értéket, a héten viszont a 60 ezer pontot is átvitte. Most leginkább az OTP húzta az indexet, miután a bankpapírnak igen jót tesz az infláció és a kamatok gyors csökkenése és így a hitelezes várható helyreállása, de talán még ennél is fontosabb az uniós pénzek egy részének várható folyósítása, ami erős bizalomnövelő tényező az ország legnagyobb tőzsdei vállalata és annak részvénye iránt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!