Kamatdöntő ülést tartott a Fed, ahol az alapkamatot változatlanul hagyták az 5,25-5,50 százalékos sávban, az ülést követő sajtótájékoztatón azonban rá sem lehet ismerni az eddigi jegybanki kommunikációra, nem is beszélve Jerome Powell Fed-elnökről.

Már hátra lehet dőlni

Míg az eddigiekben a jobbnál jobb inflációs adatok ellenére állandóan aggályaikat fejezték ki, hangsúlyozva, amit oly sok másik jegybank is emlegetett mostanában, hogy nem szabad még hátradőlni, ébernek kell lenni, az infláció még a kertek alatt settenkedik. Nos, ezúttal felengedtek a jegybankárok: úgy tűnik, megnyugodtak, hogy az inflációval valóban nagyrészt leszámoltak.

Ennek megfelelően jelezték, hogy míg korábban a kamatcsökkentésről még előrejelzést sem akartak adni, most ez egyenesen küszöbön állhat, vagyis akár már januárban sor kerülhet rá. amit további lépések követhetnek a következő hónapokban. A piac várakozása szerint így 75 bázisponttal mérséklődhetne az amerikai alapkamat, ami a 4,50-4,75 százalékos sávot jelentené.

Van tere a vágásnak

Ez teljesen reálisnak tűnik, mivel még mindig jóval a 2 százalékos inflációs cél fölött van, és az Európai Központi Bank (EKB) alapkamatánál is magasabb, így inflációmérséklő hatását még kifejtheti, ugyanakkor nem fogja vissza túlzottan a gazdaságot. Eddig leginkább attól féltek, hogy a munkaerőpiac feszes lesz, sok ágazatban munkaerőhiánnyal, ami bérnyomást eredményezne, e az utolsó adatok szerint nőtt a munkaerőkínálata, így ez az aggodalom alábbhagyott.

 

Jerome Powell
Jerome Powell
Kép: AFP / Brendan Smialowski

A fedezetlen pénzt kiszívják

Az inflációs adatok hónapok óta kiválóak az USA-ban, ahogy tulajdonképpen Európában is. Mostanra a Fed számára is nyilvánvaló lett, hogy nem kell túlzottan aggódni, hisz az adat már közelíti a jegybanki célt, ráadásul zajlik a korábbi eszközvásárlási program során kibocsátott fedezetlen jegybanki pénz visszavétele is. Jelenleg havi közel 100 milliárd dollár értékben bocsátja vissza a piacra a korábban megvett állampapírokat a Fed, eddig összesen 1000 milliárd dollárt vontak így vissza.

Piaci hatások

Az ülés majd a indoklás hatására heves piaci folyamatok indultok: a dollár a hamarosan csökkenő kamatok okán gyengülni kezdett, a 10 éves amerikai államkötvény hozama, ami októberben még 5 százalékot is elért, most jóval 4 százalék alá került, 3,94 százalékig. Immár a piac egésze is elhiszi a tartós hosszabbtávú árstabilitást és a várható alacsonyabb kamatokat. Egyúttal a kockázatvállalási hajlandóság is tovább nőt: az amerikai tőzsdék nagyot emelkedtek, a legfontosabb index, az S&P 500 mindössze 2-3 százalékkal marad el mindenkor csúcsától.