Nagy örömet okozott a tőzsdéken a Fed e heti kamatdöntése, illetve a jelzés, hamarosan akár már kamatcsökkentésbe is kezdhet az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet. Ez általában jót szokott tenni a kockázatosabb eszközök árfolyamának. A probléma csak az, hogy az S&P 500-as index már most is mindenkori csúcsa közelében tartózkodik, és nagy kérdés hogy honnan jönnének további vevők a piacra.

A további vételek és az árfolyamok emelkedésének egyik forrása lehet az a hatalmas mennyiségű vagyon, amely nagyon rövid lejáratú eszközökben, illetve pénzpiaci alapokban parkol. Az Investment Company Institute szerint ez utóbbiakban lévő vagyon értéke mostanra elérhette az 5,9 billió (ezermilliárd) dollárt. Ez rekordot jelent, ami nem túl meglepő. A kamatemelési ciklus során ugyanis az amerikai hozamok olyan magasságokat értek el, hogy a kockázatmentesnek tekinthető eszközökben is már normális hozamokat tudtak realizálni a befektetők, az elmúlt évtizedben ellentétben.

Amikor a kamatok csökkenni kezdenek, akkor a kockázatmentes hozamok sem lesznek már annyira vonzók. Különösen azért, mert a historikus adatok szerint a kockázatosabb eszközök, mint a magasabb hozamú kötvények vagy a részvények azokban az időszakokban szoktak igazán jól teljesíteni, amikor monetáris politika éppen átfordul szigorúból lazába.

A világ egyik legnagyobb vagyonkezelő cége, a Blackrock azzal próbálja meg csábítani ügyfeleit, hogy 1995 óta a Fed utolsó kamat emelését követő évben:

  • a készpénz, illetve készpénz közeli eszközök csak 4,5 százalékos hozamot termeltek.
  • Eközben a befektetési kategóriájú kötvények 13,6 százalékot hoztak,
  • ami még mindig semmi ahhoz képest a 23 százalékhoz képest, amit a részvények voltak képesek kitermelni.

Azonban bármennyire is csábító ez a lehetőség, nyilván nem fog ez a közel hatbillió dollárnyi összeg egyszerre a részvénypiacok zúdulni. Ebben ugyanis van egy csomó olyan intézményi pénz, amelyet kötelező likvid, kockázatmentes eszközökben tartani. A historikus adatok is azt mutatják, hogy ennek a vagyonnak egy része folyamatosan ilyen eszközünk marad.

Ráadásul hiába van rekord magasságban ezen eszközök állománya, a piaci kapitalizációhoz mérten ez koránt sincs így. Különösen, ha a korábbi tőzsdei csúcsokhoz viszonyítjuk. Ez az összeg ugyanis a teljes részvénypiaci kapitalizáció nagyjából a 15,5 százalékát teszi ki, míg 2009-ben, a globális pénzügyi válság mélypontján 64 százalékon tetőzött.

A Reuters egyik elemzése rámutat, hogy azért vannak jelei a piacon a kockázatvállalási hajlandóság növekedésének. Az opciós piacon például drasztikusan zuhant az árfolyamesések ellen védő eladási opciók iránti kereslet. Ez azonban azt is jelenti, hogy a részvény árfolyamok és a befektetők egy inkább sérülékenyebbé válnak egy váratlan erősebb tőzsdei áreséssel szemben.

A ma lejáró opciók és határidők várható hatásairól,arról,hogy ez hozzájárulhat-e a további emelkedéshez itt írtunk bővebben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!