Az egyik legnagyobb japán alapkezelő cég szakemberei újfajta megoldáshoz nyúltak, hogy az átlagnál magasabb hozamot tudjanak elérni részvényalapjaiknál. Többek között a cégek online álláshirdetéseit kezdték el elemezni, s ebből próbálnak következtetést levonni arra vonatkozóan, melyik részvényt érdemes vásárolni, melyik vállalat irányítási rendszere és működési kultúrája jobb a többinél.

A Sumitomo Mitsui Trust Holdings alapkezelői üzletága egyre inkább támaszkodik ilyen típusú online felületeken közzétett információkra, hogy megtalálja a megfelelő irányítással és munkakultúrával rendelkező befektetési célpontokat  - mondta Munehisa Matsumoto, a cég elemzés üzletágának vezetője a Bloombergnek.

Az alternatív forrásokból származó adatok segítenek növelni az extrahozamot. Azok a kommentárok, amelyeket az álláshirdetésekhez kapcsolódóan lehet olvasni és amelyek sokszor az adott cégről szólnak, segítenek megtalálni  az erős szervezettel és irányítással rendelkező cégeket, s ezek részvényei általában jobb hozamot biztosítanak - tette hozzá a szakember.

Már nem könnyű a közvetlen kapcsolat

Nem ők az egyetlenek, a befektetési alapkezelők világszerte egyre nagyobb mértékben fordulnak az alternatív adatforrásokhoz, s ez több milliárdos üzletággá vált. Az érdeklődés oka, hogy a szabályozó hatóságok sokat szigorítottak az elmúlt években a befektetők által elérhető információk megszerzésének lehetséges módszerein. Így például a cégek tisztségviselőivel történő direkt párbeszéd sokkal nehézkesebbé vált emiatt.

A Sumitomo azon kevés meghatározó pénzügyi intézmény egyike, amely ilyen típusú információt használ Japánban. A japán részvénypiacot általában a hedge fundok és más rövidtávú befektetők uralják  - mondta Masashi Tsujinaka a Nowcast Inc. adatszolgáltató cégvezetője.

A Mitsubishi Trust & Banking Corp. alapkezelői is tanulmányozzák, hogy az álláshirdetésekhez kapcsolódó kommentárok segíthetnek-e a befektetési döntésekben – számoltvbe Yuichiro Iwata, a cég kvantitatív elemzési és befektetési osztályának vezetője.

A kommenteket is vizsgálják

Sumitomónál az álláshirdetésekhez kapcsolódó kommentárokban többek között azt vizsgálják, az alkalmazottak motiváltnak érezték-e magukat, az adott cégnél, könnyűnek találták-e a munkát - mondta Matsumoto. Véleménye szerint nehéz számszerűsíteni ennek az elemzési eszköznek a hatását az alapok hozamára, azonban mindenképpen pozitívan járul ahhoz hozzá.

Az alternatív adatok valószínűleg hosszú távon és a csak vételi stratégiát folytató befektetők számára hasznosak, ezekkel azonban nemcsak gyorsabbá válik az elemzési folyamat, hanem mélyebbé is.

Az alternatív adatgyűjtés különböző formái nem ismeretlenek a tőkepiacon. Másfél évvel ezelőtt például az Egyesült Államokban egy olyan tőzsdén jegyzett alapot indítottak útjára, amely az alapján választotta ki a megvásárolandó részvényeket, hogy a különböző online platformokon milyen gyakorisággal említették az adott cég részvényeit mint lehetséges vételi célpontot. Ez akkor jó ötletnek bizonyult, azonban az alap az elmúlt másfél évben nem teljesített jól, az alap értéke indítása óta közel felével zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!