A vállalat a  a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával közösen kutatja azt a csúcstechnológiát, ami az 5G-hez képest akár tízszeres letöltési sebességre is képes a jelenlegi 3,5 GHz-es megoldásokkal szemben.

A vállalat közleményében kifejtette, hogy a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) tavaly év végén, mindössze néhány hónapja engedélyezte 6 GHz-es frekvenciasáv mobilszolgáltatások területén való használatát az európai térségben, éppen ezért a technológia tesztelése világújdonságnak számít Zarándy Pál, a 4iG Csoport Mobil és 5G stratégiai igazgatója szerint.

A vállalatcsoport a nyugat-balkáni leányvállalatok közreműködésével a tiranai és podgoricai műszaki egyetemek kutatóinak is lehetőséget ad, hogy az új technológiát szabályozzák.

A vállalat azt írja, hogy a laboratóriumi körülmények között végzett mérésekkel a kutatók 10 Gbps feletti adatátviteli sebességet regisztráltak.

A közlemény szerint az úgynevezett Extra Large Antenna Array (ELAA) antenna technológia azzal a jelentős előnnyel bír, hogy a 6 GHz-es sáv a már meglévő telephelyeken, bázisállomásokon is telepíthető, igazodva a 3,5 GHz-es lefedettséghez, új bázisállomás lokációk telepítése nélkül. Ez amellett, hogy költséghatékony, környezetvédelmi szempontból is fontos.

A 6 GHz-es megoldás a Huawei Technologies eszközein futott, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb, „mid-band” frekvenciatartományban elhelyezkedő eszköz, ami a nagy lefedettség mellett a gigabites adatátvételi sebességre is képes.

Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja azt mondta, a most bemutatott technológia fontos lépés lehet az 5G víziókban korábban megfogalmazott célok szempontjából.

 

A 4iG nagykövete lett Szilágyi Áron

Ötéves szponzori megállapodást kötöttek a háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok bajnok kardvívóval.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->