Nagy lendületet vett a részvénypiac novemberben: a vártnál gyorsabb ütemben csökkenő inflációról szóló adatok nyomán a befektetők egyre valószínűbbnek tartják, hogy vége a Fed szigorítási ciklusának és hamarosan napirendre kerülhet a kamatok csökkentése. A kiváló november után már ott tartunk, hogy az S&P 500 index 20 százalékos hozamot tud felmutatni január eleje óta, amihez jelentősen hozzájárult a mostani Mikulás-rally.

Az ilyen nagy emelkedő szériák után azonban természetes módon egyre nő a félelem a befektetők körében, miszerint a további emelkedés már nem fenntartható, és lefelé egyre inkább sérülékennyé válik a piac. Ez azt jelenti, hogy a vártnál kedvezőtlenebb fejleményekre a megszokottnál nagyobb eséssel is reagálhatnak a részvényárfolyamok. Már a héten két fontos impulzus is éri a tőzsdét: az egyik az amerikai inflációs adat, a másik pedig a Fed következő kamatdöntő ülése.

Az S&P 500-as index teljesítménye
Az S&P 500-as index teljesítménye
Kép: economx, stooq.com

Az S&P 500-as index a múlt héten ugyan csak 0,2 százalékkal emelkedett, azonban ez már zsinórban a hatodik olyan hét volt, amikor pozitívan zárt a vezető mutató. Ilyen szériára az elmúlt négy évben nem volt példa.

Elég nagy optimizmus van beárazva a cégek árbevételével, a gazdaság várható teljesítményével és a Fed monetáris politikájával kapcsolatban. Azonban nagy az esélye, hogy a piac sávosan fog mozogni és most ennek a sávnak inkább a tetején vagyunk. Ez valószínűbbé teszi, hogy innen inkább lefelé vezet az út

– idézi összefoglaló elemzésében a Reuters Scott Wrent, a Wells Fargo Investments Institute (WFII) vezető globális piaci stratégáját.

A várakozások szerint a Fed szerdai kamatdöntése a tartásról szól majd, immár harmadszorra zsinórban egymás után. 

Lazítani a monetáris gyeplőn? 

Pénteken a vártnál erősebb munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokban, ahol a fogyasztói hangulat sem tűnik rossznak. Emiatt megindult egy kis hozamemelkedés, hiszen ilyen környezetben nem annyira sürgős lazítani a monetáris gyeplőn. A chicagói árutőzsde CME Fed Watch eszköze szerint a befektetők jelenleg 46 százalékos esélyt látnak egy márciusi, és 80 százalékosat egy májusi kamatcsökkentésre.

A historikus adatok szerint a mostani környezet kedvező a részvénypiacnak, hiszen a tőzsdék általában emelkedni szoktak azokban az időszakokban, amikor a jegybankok nem változtatnak a kamatokon.

A hangulatot azonban jelentősen elronthatják a kedden megjelenő fogyasztói árindex adatok. Ha ezek a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek, akkor könnyen elpárologhat az optimizmus. Ez ugyanis arra utalhat, hogy a korábbi hónapokban tapasztalt visszaesés nem egy tartós trend kezdete, hanem csak elszigetelt esemény volt az infláció területén.

Az előrejelzések egyébként arról szólnak, hogy az infláció éves üteme novemberben 3,1 százalékra csúszott az októberi 3,2 százalékról.

 

Mégiscsak becsapott a mennykő, jöhet a rettegett recesszió Európában

Elemzők szerint az Európai Bizottság derűlátása ellenére zsugorodhatott az eurózóna gazdasága az utolsó negyedévben. Ez azt jelenti, hogy beüthetett a recesszió. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!