Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban – közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal.

Elsősorban az élelmiszeráruk és a villanyáram árának növekedési üteme mérséklődött, míg az üzemanyagok ára csökkent. A novemberi infláció továbbra is igen messze van a cseh jegybank által preferált 2 százalék körüli inflációs rátától.

A fogyasztói kosár legtöbb szegmensében mérséklődik a drágulás, ez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, az üzemanyagok és a lakhatási költségek területén mutatkozott meg

– mondta Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak sajtótájékoztatón.

Továbbra is számos olyan termék van, amelyek ára jóval magasabb, mint egy éve. A burgonya például 25 százalékkal kerül többe, a villanyáram ára pedig több mint kétszerese a tavalyinak. A földgáz ára ugyanakkor 3,9 százalékkal csökkent.

Sedivá hozzátette, hogy a termékek árai 8,1 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 5,9 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Az éves infláció mérséklődéséhez hozzájárult, hogy a személygépkocsik ára átlagosan 3,8 százalékkal visszaesett, az üzemanyagok pedig 8,8 százalékkal olcsóbbak, mint tavaly novemberben.  

A magyar novemberi inflációs adatot a múlt héten tették közzé, eszerint a fogyasztói árak 7,9 százalékkal nőttek átlagosan az előző év azonos hónapjához képest.

Nagy Márton: újabb győzelem, 2 százalékponttal csökkent az infláció

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a kormány novemberre már 8 százalék alá, 7,9 százalékra szorította vissza az áremelkedés mértékét. Bővebben --->