Elég masszív emelkedést produkáltak idén eddig a vezető részvényindexek, az S&P 500 például pénteken már 19,6 százalékkal állt magasabban, mint ahol kezdte az évet. Paradox módon a részvénypiac jó teljesítményét azok a remények táplálják, hogy az amerikai gazdaság lassul, ám ezt nem padlófékkel teszi, hanem fokozatosan veszít majd a lendületéből. Ez lehetővé teszi a Federal Reserve számára a szigorításból lazításba való átmenetet anélkül, hogy az infláció újabb lendületet kapjon.

Az idei emelkedés úgy történt, hogy közben a szokásosnál is erősebben érvényesültek a tőzsdén az úgynevezett szezonális trendek – hívta fel a figyelmet összefoglaló elemzésében a Reuters. Szeptemberben például, amely statisztikailag a leggyengébb hónap, a vezető amerikai részvényindex közel öt százalékot esett. A leginkább az átlagnál magasabb volatilitásáról ismert októberben pedig vad ingadozásokat láthatunk. A hagyományosan erős november is tankönyv szerűen zajlott, hiszen idén 9 százalékos emelkedéssel kényeztette a befektetőket.

Sam Stovall, a New York-i CFRA Research vezető befektetési stratégája szerint azonban decemberre nem árt óvatosnak lenni, mert az év utolsó hónapja időnként szereti saját ritmusa szerint intézni a dolgokat. A befektetők most leginkább a pénteken napvilágra kerülő foglalkoztatási adatokat fogják figyelni. Ha ebből kedvező jeleket olvasnak ki, mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy decemberben is a megszokottnak megfelelően viselkedjen a piac.

A CFRA adatai szerint az S&P 500-as index 1945 óta decemberben 1,54 százalékkal erősödött átlagosan. Ráadásul az azóta eltelt időszakban az indexen esetek 77 százalékában produkált emelkedést. Az LPL Financial statisztikái szerint a jó szereplés általában a hónap második felének köszönhető. Klasszikusan egyébként ezt a szezonális jelenséget hívják Mikulás-rallynak. Ezek során 1950 óta átlagosan 1,4 százalékos hozamot produkált a vezető részvényindex.

December hónap másik jellemző vonása a tőzsdén, hogy felerősíti egyes részvények addig mutatott éves teljesítményét. Különösen igaz lehet ez a rosszul szereplő részvényekre, amelyektől a feltételezések szerint ilyenkor adóoptimalizációs okokból próbálnak megszabadulni tulajdonosaik. Az ilyen papírok aztán a hónap második felében, vagy január első heteiben sokszor masszívan vissza tudnak erősödni. 

A BofA Global Research elemzői igazolni látszanak ezt a feltételezést. Azt írják, 1986 óta azok a részvények, amelyek január és október vége között tíz százalékkal, vagy annál nagyobb mértékben estek, a következő három hónapban átlagosan 1,9 százalékkal teljesítették túl az S&P 500-as indexet. Pont emiatt javasolják vételre a PayPal Holdings, a CVS Health és a Kraft Heinz Co. részvényeit.

A tőzsdei erősödés rendkívül koncentrált volt az idén. Okkal feltételezhető, hogy a rosszabbul szereplő részvények és szektorok további nyomás alá kerülnek és majd csak januárban szabadulhatnak ez alól  – mondta Sameer Samana, a Wells Fargo vezető globális piaci stratégája.

Mivel a vezető indexek erősödése nagyon koncentrált volt  – mint ismert, leginkább a hatalmas piaci kapitalizációval rendelkező nagy technológiai cégek részvényei okozták – ezért elég sok befektető portfóliója mutathat gyenge teljesítményt az erős piac mellett is.

Ha a vezető indexek emelkedését nem tudja a részvények többsége követni hosszabb távon, az a piac belső gyengeségére utalhat. Hogy mit jelent ez a tőzsdék szempontjából, arról korábban ITT írtunk bővebben.

A novemberi jó hangulat egyébként megtalált számos spekulatív papírt is. A streaming szolgáltatást nyújtó Roku részvényei például 75 százalékkal ugrottak meg a hónap során, a kriptodevizákkal foglalkozó Coinbase Global 67 százalékot erősödött. Ez arra utalhat, hogy az emelkedés lassan elérkezik a túlzott optimizmus fázisába – írja az elemzés.

Nem véletlen, hogy Michael Hartnett, a Bofa Global Research vezető befektetési stratégája pénteken felhívta a figyelmet, cégük fontos hangulati indikátora már elmozdult abból a tartományból, ahol még érdemes vásárolni. Ő egyébként pont ez alapján javasolt vételeket még a nagy novemberi emelkedés megindulása előtt. Most azonban úgy látja, ha valakinek nem sikerült elkapnia az emelkedő hullámot, most már nem érdemes üldöznie azt.

Sallert kapott az olajár

Nem tudtak megegyezni az olajexportáló országok nagyobb kitermelés csökkentésről, viszont Szaúd-Arábia olcsóbban fogja adni saját olaját az ázsiai vevőknek. A világméretű túlkínálat a hazai benzinárnak is jót tesz, enyhíti a januári adóemelés hatását. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!