A francia autógyártó, amely a Tesla és a Volkswagen riválisaihoz próbál felzárkózni az e-autós piacon, először februárban, napokkal az ukrajnai orosz invázió előtt vázolta fel stratégiaváltását, mondván, hogy a fordulat terve a tervezettnél előrébb jár. A cél az, hogy külön e-autós és hagyományos motorú részlegekre váljon szét a Renault. A Reuters forrásai szerint három hónapon belül belső értékelés készül a projektről.

"Az orosz x-faktor ellenére Luca de Meo gyorsan akar haladni a két egység létrehozásával" - mondta az egyik forrás a Reutersnek. A három forrás közül kettő szerint több munkacsoport aktívan dolgozik a két különálló jogi struktúra létrehozásán, amelyek kódneve "Ampere" az elektromos és "Horse" a belsőégésű és hibrid eszközök számára.

Az ukrajnai háború miatt a nyugati hatalmak kiterjedt szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, így a Renault, a legnagyobb oroszországi autógyártó Avtovaz többségi tulajdonosa, szembesült azzal, amit de Meo "nagyon összetett helyzetnek" nevezett.

A Renault március végén közölte, hogy csökkenteni fogja az üzemi eredményre és a cash flow-ra vonatkozó előrejelzését, és 2,3 milliárd eurós (2,4 milliárd dollár) nem készpénz jellegű leírást fontolgat az oroszországi működés felfüggesztésének lehetséges költségeinek elkönyvelésére.

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiára összpontosító vállalatok növekvő preferenciája a befektetési menedzserek körében hozzájárult ahhoz, hogy a Tesla a világ legmagasabbra értékelt autógyártójává vált, és arra késztetett néhány befektetőt és elemzőt, hogy más autógyártókat is arra ösztönözzön, hogy fontolják meg a belsőégésű és elektromos üzemű üzletágak szétválasztását.

Az egyik forrás szerint a Renault továbbra is egy korábban bejelentett tervet követ, amelynek értelmében egy "tisztán elektromos egység" székhelye Franciaországban lenne, míg a belsőégésű motorral és hibridekkel foglalkozó külön egység székhelye külföldön működne, és nyitott lenne a partnerségek felé más konszernekkel.

A Renault részvényei, amely ősszel tőkepiaci tájékoztató napot tervez az elemzők és befektetők számára, a háború kezdete óta mintegy 30 százalékot veszítettek értékükből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!