Miközben a harcok még mindig dúlnak Ukrajna területén, és a szövetséges államok a már eddig biztosított, több 10 milliárd dollár összértékű fegyverzeten túl újabb katonai segélyt ígértek a megtámadott országnak, Kijev már az újjáépítésen gondolkodik – írja a Reuters.

A lap szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal az egyértelmű célkitűzéssel felvértezve indította el küldöttségét a davosi Világgazdasági Fórumra (WEF), hogy már most buzdítsák a megjelent politikai és üzleti elitet az újjáépítésre való adakozásra.

Már most előre kell gondolkodnunk. Az egész világnak érdeke, hogy Ukrajna demokratikus és sikeres állam legyen. Ez a legjobb választ, amit a szövetségeseinknek adhatunk, és igazság szerint az ellenségeinknek is

– mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere.

A becsült felújítási összeg egyre csak pörög felfelé

A becsült felújítási költségek közben egyre magasabbra rúgnak, ahogy az orosz hadsereg egyre több kulcsfontosságú területen végez infrastrukturális pusztítást. Tavaly szeptemberben még az Európai Bizottság, a Világbank és az ukrán kormány közös jelentésében 349 milliárd dollárra (127,3 ezer milliárd forint) taksálta a teljes felújításra szükséges összeget. Julia Szviridenko ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes szerint ez ma már inkább ezermilliárd dollárra tehető.

Ukrajna tavaly a BlackRock vagyonkezelőt bízta meg azzal, hogy hozzon létre egy újjáépítési alapot. Bár a bombázások még korántsem értek véget, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) elnöke, Odile Françoise Renaud-Basso nem tartja túlzásnak az ukrán segítségkérést a felújításokhoz.

Minél többet teszünk most, annál kevesebb helyreállítási munkára lesz szükség később

– mondta. Az EBRD 2022-ben mintegy 1,7 milliárd eurót költött tavaly energiaügyi, közlelekdési és egyéb ukrajnai beruházásokra.

Szimbolikus üzenet

Zelenszkij és küldöttségének davosi jelenléte szimbolikus jelentőségű is: miközben az ország romokban áll, mégis a felszínen tud maradni, és ellátogathat egy jelentős üzleti eseményre. Ezen az üzleti eseményen ráadásul az orosz oligarchák – Ukrajna megtámadása és az azt követően kivetett szankciók után – nem vehetnék részt.

Ukrajna háborús szempontból és az üzleti élet terén is ellenállóságról tett tanúbizonyságot, most pedig újabb eszközöket kell találnunk ahhoz, hogy megkönnyítsük az ukrajnai vállalkozások számára a fejlődést, a külföldi beruházásoknak pedig azt, hogy ebbe a kritikus időszakban is utat találjanak Ukrajnába

– mondta Szviridenko.