Az oroszok kezdenek belefáradni a háborúba - idézte a BBC Andrej Kortunovot, az orosz állami Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsának igazgatóját, aki korábban a parlament külügyi bizottsága mellett is dolgozott tanácsadóként. A szakértő egy rádióműsorban azt találgatta, hogyan folytathatja Vlagyimir Putyin államfő az ukrajnai háborút.

Putyinnak szüksége van valamire, amit úgy prezentálhat a társadalomnak mint a háború megnyerését - ismételte el a gyakran emlegetett feltételezést. A kérdés az, hogy mi lenne elég neki? Az államfő két nappal ezelőtt azt mondta, hogy az invázió egyetlen célja a Donbaszban élő oroszok megvédése volt. Ez arra utal, hogy nem forszíroznák a rendszerváltást Ukrajnában, hanem ehelyett az ország keleti térségében elért területeket akarják megtartani.

Kortunov emellett úgy gondolja, hogy a háború bármilyen kibővítéséhez a társadalom valamilyen szintű mozgósítására lenne szükség, ami még kockázatosabbá tenné az orosz vezetésnek az ukrajnai kalandot. Az oroszok nem akarnak harcolni az ukránok ellen. A Kreml támogatottsága hanyatlana, ha ez a konfliktus tovább bővülne vagy túlságosan hosszú ideig elhúzódna.

A belefáradás jeleit látom - folytatta a szakértő. - Talán túl korai kijelenteni, hogy a konfliktussal kapcsolatos közhangulat megváltozik, de az biztos, hogy azt, ami most van, nem lehet sokáig fenntartani.