A NAGISZ cégcsoporthoz tartozó HAGE Zrt. 5,9 milliárd forintból, 2,166 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával finanszírozta a négy állattartó épületből álló, több mint 14 ezer négyzetméteres területű, Európában is a legmodernebbek között számon tartott sertéstelepet. A kivitelező a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. volt.

A békéscsabai telepre a NAGISZ cégcsoport nádudvari sertéstenyészetéből érkezik 9 hetente 64 tenyészkocasüldő, amelyek 116 napos nevelési idő alatt érik el értékesítési súlyukat, a körülbelül 115 kilogrammot. A tervek szerint éves szinten 2900 tonna sertést értékesítenek az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezetnek; ahonnan az állatok 80-85 százaléka a belpiacokra kerül – mondta az MTI-nek Lapos László telepvezető.

Automatizált szellőztetési és takarmányozási rendszer

„A telepen automatizált szellőztetési és takarmányozási rendszert alakítottak ki, a központi légbeeresztőkön keresztül a friss, de mind télen, mind nyáron temperált levegő a padozat alatti légcsatornákba kerül, ahonnan légbevezető oszlopokon keresztül szabályozott mennyiségben és sebességgel jut az állatok tartásterébe. Az elhasznált levegőt elszívó ventilátorok távolítják el a tartásterekből. Ezzel biztosítható, hogy az állatok étvágya a nyári nagy melegben is megmaradjon” – magyarázta telepvezető.

A cégcsoportnál ez az első, kötetlen tartásmóddal kialakított nagyüzemi fiaztatói férőhely, amely szintén az állatjóléti szempontok biztosítását segíti.

A takarmány a NAGISZ központi telepéről érkezik, Békéscsabán tárolókapacitás épült ki, és létesült egy úgynevezett főkonyha, ahol a hígtakarmányt állítják elő a hízlaldába, ahol naponta négyszer kapnak enni az állatok. Az átlagos fajlagos takarmányfelhasználás 2,6 kilogramm.

Mintegy 20 ezer köbméternyi trágyatároló kapacitásuk van, 8 ezernyit az épületek alatti lagúnaterekben tudnak tárolni, ami fedezi az éves kibocsátott mennyiséget.

A telepen, amelynek saját vízműhálózata is van, 12 munkavállalót foglalkoztatnak. A NAGISZ cégcsoportnak Békés vármegyében a békéscsabai sertéstelep az egyetlen tulajdona. A beruházással a cégcsoport sertésállománya éves szinten 13 ezer egyedre nő, 2024-től háromszázezer vágósertést kívánnak értékesíteni.

30 milliárd forintos fejlesztéssorozat

A cégcsoport 2020 végén – amikor több mint 90 százalékos tulajdonrésze az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alaphoz került – határozott egy 30 milliárd forintos fejlesztéssorozatról, amelyből 21,4 milliárdnyi már megvalósult. A legnagyobb volumenű beruházás a békéscsabai volt.

Nádudvaron egy 1500 kocaférőhelyes sertésszaporító telep, Hajdúszoboszlón pedig hízó- és malacnevelő férőhelyek létesültek. Nádudvaron 1,24 milliárd forintból pulykanevelő telepet  és 1100 férőhelyes, fejőrobotos szarvasmarha telepet építettek, ugyanitt a tápgyártó-kapacitást is bővítették 1,4 milliárd forintból; Tarnaleleszen pedig bővítették a pulykatelepet – sorolta Tóth Sándor, a NAGISZ gazdasági igazgatója.