Warren Buffett, a  Berkshire Hathaway éves közgyűlésén komoly aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligenciában rejlő veszélyekkel kapcsolatban.

A milliárdos befektető elismerte: semmit sem tud a technológiáról, azonban elmondása szerint nemrégiben belefutott egy, a képernyőn megjelenő, MI által generált képbe, ami idegessé tette. 

Ha belegondolunk az emberek átverésének lehetőségébe, hogy olyan képeket tudunk reprodukálni, amelyekről nem tudom megmondani valódiak-e, például a lányomról, miközben azt mondja, pénzre van szükségem, volt egy autóbalesetem, 50 000 dollárt kell átutalni. Úgy értem, a csalás mindig is része volt az amerikai színtérnek (…), ha érdekelne a csalásba való befektetés, akkor ez lesz lehetne minden idők legnagyobb növekedési iparága (…) kiengedtük a szellemet a palackból, amikor kifejlesztettük az atomfegyvereket, és ez a szellem mostanában szörnyű dolgokat művel, és ennek a szellemnek a hatalma az, ami, tudják, halálra rémít. És nem tudom, hogyan lehetne a szellemet visszatenni a palackba, és a mesterséges intelligencia némileg hasonló – mondta Warren Buffett.

A Berkshire Hathaway pont a részvénybefektetők Woodstockjának is nevezett közgyűlése előtt tette közzé első negyedéves számait. Ezek szerint a cég készpénzállománya rekordszintre, 189 milliárd dollárra hízott többek között annak is köszönhetően, hogy jelentős részvénypozíciókat kezdett el leépíteni az év eleje óta.

Összesen 20 milliárd  dollár értékben adtak el részvényeket, miközben csak 2,7 milliárd dollárért vásároltak, így a Berkshire Hathaway részvényportfóliójának értéke 336 milliárd dollárra csökkent. A jelentés számai alapján a Financial Times számításai szerint a legnagyobb tranzakció mintegy 115 millió darab  Apple részvény eladása lehetett. Ezzel az iPhone-gyártóban meglévő pakettjének mintegy 13 százalékát dobhatta piacra a Berkshire, azután, hogy már decemberben is értékesített belőle közel 10 millió darabot. 

A Berkshire még 2016-ban kezdett el befektetni az Apple-be, és Warren Buffetnek közben annyira megtetszett a vállalat, hogy egy tavalyi interjúban már cége négy legfontosabb befektetése közül az egyiknek nevezte. 

Kép: Economx, stooq.com

A Berkshire az első negyedévben stabil nyereséget ért el, elsősorban a biztosítási üzletág teljesítményének és a magasabb kamatkörnyezetnek köszönhetően. A működési nyereség a vállalat egészében 39 százalékkal 11,2 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Kamatbevételei 1,9 milliárd dollárt tettek ki, ezek nagyrészt rövid lejáratú állampapírokból származtak. Ugyanakkor a 12,7 milliárdos dolláros nettó profit 64 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 35,5 milliárd dollárnál. 

A konzervatív befektetési politikájáról ismert Warren Buffet nem csak a mesterséges intelligenciáról, de a megújuló energiaforrásokról is kifejtette véleményét. Mint mondta, ezek érdekesek, de időre van szükségük a fejlődéshez.

A közgyűlésen egyébként utalt arra, hogy a részvénybefektetésekkel kapcsolatos döntésekben a cég elnökének, Greg Abelnek egyre nagyobb szava. A kommentárok egyébként a közgyűlés lefolyásának mikéntjéből arra következtettek, hogy Greg Abel lesz valószínűleg Warren Buffett utódja a cég élén.

A mostani közgyűlés volt az első, amely Charlie Munger, Warren Buffett tavaly elhunyt alapítótársa nélkül zajlott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!