Tegnap 99 éves korában elhunyt Charlie Munger, aki Warren Buffettel közösen naggyá tette és irányította a világ leghíresebb befektetőcégét, a Berkshire Hathawayt. A vég közlése szerint Munger békésen távozott el egy kaliforniai kórházban, január 1-jén lett volna 100 éves.

-A Berkshire Hathaway nem tudta volna elérni jelenlegi státuszát Charlie inspirációja, bölcsessége és részvétele nélkül

– írta Buffett, a Berkshire 93 éves elnöke és vezérigazgatója nyilatkozatban.

A Berkshire alelnöki tisztségét 1978 óta betöltő Munger halálával egy korszak ér véget  Amerikában és a befektetésekben – írja a Reuters. Buffett mellett Mungert világszerte tisztelték és imádták a befektetők. Számukra minden évben hatalmas jelentőséggel bírt a Berkshire éves részvényesi hétvégéje és közgyűlése a nebraskai Omahába, ahol meghallgatták a duó népies bölcsességét a befektetésekről és az életről.

Bár Munger nem vett részt a Berkshire napi működésében, halálával Buffett régi támaszát veszítette el. A megkérdezett befektetők szerint a Berkshire ugyan olyan menedzsereket alkalmaz, akikben megbízhat vállalatirányítási szempontból, azonban Munger elvesztése érezhető lesz.

Amióta a Berkshire alelnöke lett, Munger szorosan együttműködött Buffett-tel a Berkshire tőkeallkocáijóának alakításában, s nem köntörfalazott, amikor úgy gondolta, hogy üzleti partnere hibát követ el.

Munger arról volt ismert, hogy Buffettet távol tartotta a Buffett által „szivarcsikknek” nevezett vásárlásoktól – olyan középszerű vállalatoktól, amelyeknek már csak egy szivásra elegendő füstjük maradt, és amelyeket nagyon olcsó áron lehetett megvásárolni -, és ehelyett a minőséget részesítette előnyben.

Sokak szerint befektetési szakértők  egy egész generációja tanulta a mesterség egy részét Mungertől és Buffettől.

A Berkshire valószínűleg nem fog senkit kinevezni Munger helyére. Két másik alelnök, Greg Abel és Ajit Jain látja el a Berkshire nem biztosítási, illetve biztosítási üzletágának napi felügyeletét.

Munger halála egy héttel azután következett be, hogy Buffett mintegy 866 millió dollárnyi Berkshire-részvényt adományozott négy családi jótékonysági szervezetnek, és egy ritka részvényesi levelet tett közzé, amelyben elismerte, hogy a saját ideje véges, és hogy saját, hosszú befektetői karrierjének vége felé jár. Azt írta, hogy a Berkshire-t tartósnak építették és nélküle is jó kezekben marad.

A Berkshire utódlási terve szerint, amelyet Munger véletlenül említett a Berkshire 2021-es éves közgyűlésén, Abel lenne a vezérigazgató, amint Buffett nem lesz többé a cég élén. Buffett fia, Howard lenne a nem ügyvezető elnök, és egy vagy két portfóliómenedzser venné át a befektetéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!