Hamarosan akár újra esésnek indulhat az olaj árfolyama, ha igaza lesz a Nemzetközi Energetikai Ügynökségnek (IEA). A szervezet a Bloomberg szerint ugyanis arra figyelmeztetett, hogy az amerikai olajkészletek rekordszinten vannak, s hamarosan teljesen kihasználttá válnak az ország tárolókapacitásai, s ez a kereslet további csökkenését hozhatja magával.

Az IEA jelentésében növelte az amerikai olajkitermelés idei szintjére vonatkozó előrejelzését, mivel az eddigi kútleállítások nem csökkentették a kitermelés mennyiségét. Az amerikai olajkészletek mértéke jelenleg eléri a 468 millió hordót, ami 72 millió hordóval magasabb, mint annak ötéves átlaga, s ez már azzal fenyeget, hogy a tárolókapacitások lassan telítődnek - állítja az ügynökség. Ugyanakkor emelték a globális olajkeresletre vonatkozó prognózisukat is, s az a mennyiség is több lehet szerintük, amit az OPEC tagországoknak kell kitermelniük.

A készletek lassan próbára tehetik a tárolókapacitásokat. Ez elkerülhetetlenül az ár további gyengélkedéséhez vezet, ami negatívan ellensúlyozhatja az amúgy is bizonytalan kínálatcsökkentés hatásait - áll a jelentésben.

Ezért zuhantak az árak

Az olaj árfolyama az elmúlt két hónapban már 20 százalékkal erősödni tudott az előző hónapok zuhanása után. Ennek okát sokan abban látták, hogy az Egyesült Államokban az áresésre válaszul rekordmennyiségű kút termelését állították le a június-januári, 60 százalékos olajárcsökkenésre válaszul.

A WTI olja árfolyama
Kép: Alfatrader

Az IEA előrejelzése szerint az amerikai olajkínálat idén napi 750 ezer hordóval emelkedhet, napi 12,56 millió hordóra, egy hónappal ezelőtt a napi 12,41 millió hordós szint elérését tartották valószínűnek. Szerintük egyébként bár az amerikai olajkínálat reakciója az árak csökkenésére a korábban vártnál lassabban következik be, azonban amikor sor kerül rá, hatásai sokkal drasztikusabbak lehetnek.

Nőhet a kereslet

A globális kereslet növekedésére vonatkozó előrejelzésüket is enyhén emelték, napi 130 ezer hordóval az enyhe ütemben emelkedő globális gazdasági növekedésre hivatkozva. A mostani becslésük szerint a globális kereslet 1 millió hordóval nőhet 2015-ben napi 93,5 millió hordóra, ez 1,1 százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a kereslet eddigi idei növekedése nem az üzemanyag felhasználás növekedésének volt köszönhető, hanem annak, hogy az alacsonyabb árfolyamok miatt a finomítók növelték nyersolaj beszerzéseiket, igyekezvén kihasználni a kedvező helyzetet. Ugyanakkor a világ második legnagyobb olajfogyasztójának számító Kína gazdaságának növekedési üteme továbbra is lassul, így onnan nem várható jelentős keresletbővülés - fogalmaznak.

A várt keresletbővülés miatt az IEA szerint az OPEC országoknak a korábban becsültnél napi 100 ezer hordóval több olajat kell majd értékesítenie. Ez csökkentheti az OPEC országok túltermelése miatt kialakult túlkínálatot a piacon. Az IEA szerint idén az OPEC tagországoknak napi 29,5 millió hordónyi kínálatot kell biztosítaniuk szemben a februárban általuk kitermelt napi 30,22 millió hordóval. A kitermelt mennyiség a líbiai és az iraki kutak kiesése miatt februárban napi 90 ezer hordóval csökkent. Eközben a legnagyobb olajkitermelő tagállam, Szaúd-Arábia napi 9,74 millió hordóra növelte kitermelését a napi 9,69 millió hordóról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!