A londoni fémtőzsdén az irányadó réz ára a legkeresettebb, három hónapos határidőre 1,22 százalékkal, tonnánként 4632,75 dollárra csökkent hétfő délre, de napi mélypontján, 2 százalékos mínuszban 4596,25 dolláron jegyezték. Ugyanekkor az alumínium ára 2,06 százalékkal tonnánként 1475,25 dollárra, a nikkelé 1,8 százalékkal 8660 dollárra, a cinké 1,96 százalékkal 1576,25 dollárra, az ólomé 1,22 százalékkal 1761,50 dollárra, az óné pedig 0,21 százalékkal 14 505 dollárra süllyedt.

A részvényárfolyamokkal együtt a fémárakat is lefelé nyomta, hogy ismét erősödtek az aggodalmak a világ legnagyobb fémfogyasztója, Kína gyengülő kereslete miatt, mert a hétfőn közzétett beszerzésimenedzser-index szerint a kínai feldolgozóipari teljesítménye decemberben gyorsuló ütemben zsugorodott tovább.

Ráadásul a kínai központi bank tovább gyengítette a jüant: 96 bázispontos csökkentéssel 6,5032 jüan/dollárban állapította meg a napi hivatalos középárfolyamot, amely így 54 havi mélypontra esett. A kínai értéktőzsdéken helyi idő szerint kora délután felfüggesztették a kereskedést egész napra, miután a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 7,02 százalékos mínuszba, 3469,06 pontra zuhant.

"A (kínai) feldolgozóipari tevékenység továbbra is nyomott, míg a szolgáltatások viszonylag jobban mennek, mintha egy kétsebességes gazdaság lenne" - mutatott rá Xiao Fu, a Bank of China International nevű kínai befektetési bank elemzője. Hozzátette, hogy még a nyersanyagkitermelés tervezett visszafogásával együtt is árcsökkenést eredményező kockázatok dominálnak, főleg a kínai újév előtt.

Az utóbbi időben támogatta az ipari fémek árát, hogy kínai és más nemzetközi bányaipari, illetve fémfeldolgozó cégek - köztük a Glencore svájci cégcsoport és az Alcoa amerikai alumíniumipari cég - a termelés visszafogásáról döntöttek. Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy nem valószínű így sem a túlkínálat gyors megszűnése.

A Goldman Sachs bankcsoport egy közelmúltbeli jelentésében azt jósolta, hogy a réz tonnánkénti ára 4500 dollár alá esik 2016 végére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!