A Banif (Banco Internacional do Funchal SA) bankot Brüsszel jóváhagyásával 2,26 milliárd euróval tőkésítik fel, amelyhez a portugál Bank Resolution Fund betétbiztosítási alap 489 millió euróval, a költségvetés pedig közvetlenül 1,77 milliárd euróval járul hozzá. A bank működőképes tevékenységeit a feltőkésítés után a Grupo Santander leányvállalata, a Santander Totta veszi át 150 millió euróért, a pénzintézet "toxikus aktíváit" pedig egy speciális alapkezelőhöz helyezik át.

A Banif többszöri állami támogatás ellenére sem képes megállni saját lábán - indokolta a feltőkésítés uniós engedélyezését Margrethe Vestager versenyjogi biztos. A portugál állam három évvel ezelőtt egy átszervezési program keretében tett szert a bank részvényeinek 60,5 százalékára 700 millió euró készpénz és 400 millió euró hitelgarancia ellenében. A bank a hitel utolsó, 2014-ben esedékes 125 milliós tőketörlesztését még nem fizette vissza.

A november vége óta hivatalban lévő António Costa miniszterelnök egy tévébeszédben elismerte, hogy a bank megmentése "nagy költséggel jár" az adófizetőknek. Jogilag azonban ez az egyetlen lehetőség a bank ügyfelei érdekeinek a megvédésére és a pénzügyi rendszer stabilitásának a megőrzésére - hangsúlyozta a kormányfő. A január elsején életbe lépő unió szabályok szerint ugyanis 100 ezer euró felett már a betéteseknek is viselniük kell a bankok szanálásának terheit. A Banif 6,3 milliárd euró betéti állománnyal rendelkezik.

Mario Centeno pénzügyminiszter szerint a tőkejuttatás GDP-arányosan egy százalékponttal növeli az idei költségvetési hiányt, de nem lesz hatással az uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének folyamatára. Portugália idén tervezte 3 százalék alá csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt a tavalyi 7,2 százalékról. Jorge Tome, a Banif vezérigazgatója a múlt héten annak a véleményének adott hangot, hogy az előző kormány azért halogatta a bankban tartott részesedésének privatizálását, mert nem akarta rontani a Novo Banco értékesítésének esélyeit. A Novo Banco privatizálása azonban szeptemberben meghiúsult, mivel a kormány alacsonynak találta az ajánlatokat.

A mérlegfőösszege szerint nyolcadik legnagyobb portugál bank, a Banif 2200 alkalmazottat foglalkoztat és 161 fiókkal rendelkezik, főképpen Madeirán és az Azori-szigeteken. A pénzintézet piaci tőkeértéke 91 millió euró. A bank a tavalyi veszteség után az idei első kilenc hónapban szerény nyereséget mutatott ki. Két éven belül a Banif a második megmentésre szoruló portugál kereskedelmi bank. A jelenleg Novo Banco néven működő Banco Espirito Santo pénzintézetet 2013-ban 4,9 milliárd euró feltőkésítéssel mentették meg, amihez az állam 3,9 milliárd euróval járult hozzá a költségvetésből.