Oroszország ukrajnai háborúja nem halad jól, és ez a hét még rosszabb hírt hozott Moszkva számára: az ország egyik legfejlettebb vadászrepülőgépét, egy Szu-35S többfunkciós vadászrepülőgépet szedett le az elöregedett ukrán légvédelem. A roncsról több fotót is közzétett az ukrán védelmi minisztérium. 

Eddig Oroszország 19 repülőgépet veszített el az invázió során. A fotók megerősítik a NATO által "Flanker-E" néven ismert Szu-35S elvesztését. A gép a hidegháborús Szu-27 Flanker továbbfejlesztése, alkalmas arra, hogy egyaránt helytálljon légifölény vadászgépként, és hogy csapásmérő funkcióban használják. Ahogyan az Amerikai Légierő F-15A Eagle légifölényes nehéz vadászgépe fokozatosan átalakult az F-15EX Super Eagle többfeladatú vadászgéppé, úgy alakult át a Szu-27-es idővel a többfeladatú Szu-35S-sé.

A Szu-35S Oroszország legfejlettebb rendszeresített, az ukrán fronton használt vadászgépe. A legendás Szuhoj Tervezőiroda által kifejlesztett Szu-35-ös egypilótás vadászgép, nagy méretű, 21,6-21,7 méter hosszú, szárnyfesztávolsága 15,24 méter.

A repülőgépet két tolóerő-vektoros AL-41F-1S Saturn hajtómű hajtja, amelyek 2,25 Mach (2780 kilométer/óra) maximális sebességet biztosítanak. A gépre szerelt Irbis radar akár 400 kilométerről is képes észlelni egy ellenséges vadászgépet, és a repülőgép akár 17 637 font üzemanyagot és fegyvereket is képes szállítani a szárnyakon és a törzsön lévő külső merev pontokon – írja a Popular Mechanics.

Mindezek miatt a Szu-35S meglehetősen nehéz; négy levegő-levegő rakétával van felfegyverezve, amelyek 27,9 tonnát nyomnak. Ennek ellenére a nagy tolóerő-tömeg arány, valamint a tolóerő-vektoros vezérlés meglehetősen manőverezhetővé teszi a gépet. 

A Szu-35-öst gyakran emlegetik ötödik generációs vadászgépként - hasonlóan az F-22 Raptorhoz vagy az F-35 Joint Strike Fighterhez. A Szu-35-ös támadó és védelmi rendszerei, valamint érzékelői a legfejlettebbek közé tartoznak az orosz szolgálatban. A Szu-35S-t átmeneti vadászgépnek szánták, hogy a Szu-57-es gyártásáig tartsa a frontot. A technikai nehézségek és a pénzhiány miatt azonban a "Felon" több éves csúszásban van a menetrendhez képest, így maradt a Flanker az orosz légierő ékköve.

A gép meglehetősen drága: egy indonéziai repülőgép-beszerzési szerződésből tudható, hogy 2022-ben nagyjából 100 millió dollárba (34,75 milliárd forintba) kerül.

Egy videó a Szu-35s-ről egy hadgyakorlat közben:

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egy csütörtöki interjúban elismerte, hogy az orosz hadsereg súlyos és jelentős veszteségeket szenvedett az ukrajnai invázió során, de részleteket nem közölt. Az ukrán védelmi erők szerint közel 20 ezer katonát veszítettek már az oroszok, valamint több ezer páncélosuk és egyéb harcjárművük veszett oda.