A kormány azon döntésére, hogy a minimálbér január elsejétől 35 ezer dinárról 40 020 dinárra (136 ezer forint) nő, a szakemberek és a szakszervezetek képviselői sem tekintenek optimistán - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az infláció miatt ugyanis a 40 ezer dináros fizetés nem elegendő az alapvető igények kielégítésére.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalapvetőbb élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár kifizetése sok polgár számára továbbra is elérhetetlen lesz. Sokáig húzódtak a tárgyalások a minimálbérről, és aztán az állam döntött: a minimális órabér 230 dinár lesz (782 forint), vagyis nem éri el a két eurót,.

A szakértők számai

Zoran Stojiljković egyetemi professzor szerint egy normális megélhetéshez a 40 ezer dinár ma már nem elég, mivel az alapvető élelmiszerek ára húsz százalékkal emelkedett, és ha a drágulási hullámhoz még hozzáadjuk a rezsi növekedését is, akkor kénytelenek vagyunk feltenni a kérdést: az állam megfelelő összegben jutalmazta-e meg a munkavállalókat a minimálbér ötezer dináros emelésével?

A minimálbérnek legkevesebb 45 ezer dinárnak (153 ezer forint) kellene lennie – nyilatkozta Dejan Gavrilović, az Efektiva fogyasztóvédelmi egyesület tagja, aki szerint, mivel az állam ezt nem fogadta el, a jelenlegi minimálbér a legalapvetőbb élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosárra sem elég. A minimális fogyasztói kosár értéke idén júniusban 44,5 ezer dinár volt.