Az Egyesült Államokban novemberben már a második egymást követő hónapban nőttek a személyi jövedelmek. Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) azt közölte, hogy novemberben 0,4 százalékkal bővültek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban az előző havi 0,5 százalékos növekedés után.

Ez megegyezik azzal az értékkel, amit előzetesen a piac várt.

A személyes kiadások szintén a várt mértékben nőttek novemberben: 0,6 százalékkal az októberi 1,4 százalékos emelkedés után, és ezzel már kilencedik hónapja jegyeztek fel növekedést.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe - a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása - éves összevetésben 5,7 százalék volt novemberben. Az októberi, 39 éve a legmagasabbnak mért októberi, 5,1 százalék után a friss adat is messze meghaladja a jegybanki 2 százalékos inflációs célszámot.

Havi összevetésben 0,6 százalékkal emelkedett a személyes fogyasztási kiadások árindexe az októberi 0,7 százalék után. A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,5 százalékkal nőtt, éppúgy, mint októberben. Éves összevetésben a maginfláció 4,7 százalékra emelkedett az Egyesült Államokban az októberi 4,2 százalékról.