Júliusban az energiaárak emelkedése 17,4 százalékos volt a júniusi 16,9 százalék után, az élelmiszerárak emelkedése pedig 1,9 százalékról 3,1 százalékra ugrott.

Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt júliusi maginfláció megegyezett a júniusi 3,1 százalékkal.

A friss adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 4,6 százalék volt a júliusi fogyasztóiár-emelkedés a júniusi 4,3 százalékot követően.

Az euróövezetben 2,2 százalékos inflációt mértek júliusban a júniusi 1,9 százalék után. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt júliusi euróövezeti fogyasztói áremelkedés 0,9 százalékról 0,7 százalékra lassult.

Az Eurostat kedden azt közölte nem végleges adatként, hogy augusztusban közel egy évtizedes csúcsra, 3 százalékra emelkedett az euróövezeti infláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt augusztusi fogyasztói áremelkedés pedig 1,6 százalék volt - írta az MTI.