Az ostromlott Mariupol polgármester-helyettese szerint az emberek kezdenek éhen halni és kiszáradni, az élelmiszer- és vízkészletek fogytán vannak, a humanitárius segélyt pedig nem engedik be.

"Néhányan meghalnak a kiszáradástól, vagy éhen halnak, mások azért halnak meg mert nem jutnak gyógyszerhez,  inzulinhoz...nem találnak orvosi segítséget" - mondta Sergey Orlov a BBC-nek.

"Néhány anyának nincs teje, nincs élelmük a gyerekeknek. A városban egyáltalán nincs élelem a gyerekeknek" - mondta a polgármester-helyettes.

Mariupolt a háború kezdete óta könyörtelenül támadják, romokban hever, egész városrészek pusztultak el. Orlov szerint a város kórházainak 70 százalékát  "bombázások és lövések pusztították el".

A kommunikáció a várossal nehézkes, mivel a telefonhálózat szünetel, így nehéz ellenőrizni az információkat. A lakosság az idő nagy részét óvóhelyeken vagy pincékben tölti, áram, folyóvíz vagy gáz nékül.

"Az emberek keresik a túlélés lehetőségeit. Megosztják az ételt, a vizet, fát gyűjtenek az utcán, hogy főzhessenek" - mondja Orlov.

Több mint százezren rekedtek Mariupolban. A nagyszabású evakuálásra tett erőfeszítések kudarcba fulladtak, bár az elmúlt napokban több ezer embernek sikerült elhagynia a várost személygépkocsikkal.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.