„Az ERP (Enterprise Resource Planning) informatikai vállalatirányítási rendszerek általános elterjedése óta eltelt több mint 30 év során néhány mítosz érvényét vesztette – mondta el Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere. - Ilyen volt például, hogy a kezdeti időkben sokan nem bíztak abban, hogy egy rendszer képes összegezni, tárolni és elvégezni azokat a feladatokat melyeket addig a munkatársak végeztek. Úgy gondolták, hogy az emberek ezt úgyis jobban tudják.

Egy másik mítosz szerint, mivel az új rendszerek ismeretlenek voltak, a munkavállalók az adatokat nem teljeskörűen és naprakészen kezelték, amivel párhuzamos nyilvántartásokat alakítottak ki, pluszfeladatokat és redundanciát eredményezve. A régi mítoszokat az idő és tapasztalat legyőzte, kialakultak azonban új, az ERP rendszer bevezetésekhez kapcsolódó mítoszok”

Ilyen az, hogy állítólag, a felhő alapú ERP költségesebb, és kevésbé biztonságos. A felhő alapú rendszerek globális megoldások, melyeket ügyfelek tízezrei érnek el az interneten keresztül, ezért ezeknek a legmagasabb biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. Ez azt jelenti, hogy minden felhőszolgáltatónak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az adatbiztonságra, összehasonlítva egy on-premise megoldással.

A ma használatos felhőalapú rendszerek általában már banki szintű certifikátokkal rendelkeznek, így kétség sem férhet hozzá, hogy az érzékeny üzleti adataink az európai adatközpontokban jó kezekben vannak.

További kétségek

Állítólag, ERP-re csak a nagyvállalatoknak van szüksége. A mai, modern ERP rendszerek moduláris felépítésűek annak érdekében, hogy az egyes ügyfeleknek csak azokat a funkciócsomagokat kelljen megvásárolniuk, melyekre a működésükhöz szükségük van. A nagy keresletre való tekintettel a piacon elterjedtek a kkv-kat kiszolgáló megoldások is.

Állítólag, az ERP rendszer bevezetésével a saját folyamatokat fel kell adni. A felhőalapú megoldások ideális esetben egy mindenki által használt rendszer verziót jelentenek, ezért a gyártók rákényszerültek, hogy a megoldásuk testre szabható legyen. Emiatt ma már a modern ERP rendszerek testreszabási eszköztára „no code”, vagyis a felhasználó által is elvégezhető módon támogatja a változatos üzleti folyamatokhoz való alkalmazkodási képességet.

„Ezen tényezők körbejárása kulcsfontosságú a bevezetés megkezdése előtt. Ezentúl érdemes megvizsgálni azt is, hogyha a bevezetés nem valósul meg, azzal mennyi időt és pénzt veszíthet a vállalat” – mondta el Simonyi Dénes.