A kormány és az önkormányzat között folyamatban vannak tárgyalások, amelyek eredményeként az állam belép a repülőteret működtető társaságba. Az erről szóló előterjesztés januárban kerül a városi közgyűlés elé - jelezte a polgármester, Papp László (Fidesz-KDNP), aki azt is elmondta, Debrecen gazdasági fejlődése indokolttá teszi a repülőtér kapacitásának növelését.

Az új terminálépületre, kifutópályára, gurulóutakra, kisgépes zóna kialakítására kiírt nyílt tervpályázatra hét pályamű érkezett, közülük egyhangú döntéssel ötöt díjazott a bírálóbizottság. Az első díjat a Bord Építész Stúdió Kft. terve kapta.

A polgármester arról is beszélt, hogy több pályázatban is olyan értékes megoldások születtek, amelyeket tovább visznek majd a végleges tervezésnél.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, a kormány döntése értelmében két nagy nemzetközi jelentőségű repülőtér működik az országban, a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér és a debreceni.

A kormány mindkettő esetében lépéseket tett, hogy állami tulajdonba kerüljön, ami a garanciája a hosszútávú, sokmilliárdos fejlesztéseknek - fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

A kormány augusztusban a debreceni repülőtérre további 365 millió forint támogatást biztosított a járvány alatti üzemeltetéshez.