A jegybank nem érez olyan inflációs nyomást, amely veszélyeztetné a középtávú inflációs céljának elérését - mondta Pleschinger Gyula, az MNB monetáris tanácsának (MT) tagja a HBLF fórumán. A magyarországi inflációt korábban jellemző erős inerciák törhetnék meg. A fegyelmezett költségvetés ugyanis jelenleg segíti a dezinflációs monetáris politikát, valamint az inflációs várakozások is horgonyzottak - sorolta a monetáris döntéshozó. Folytatódik az uniós források beáramlása is: a 2013-ban véget ért uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódóan idén 5, jövőre 4 milliárd euró érkezhet.

Az MT 2002. augusztusa óta eddig 4,4 százalékponttal csökkentette a kamatszintet. Az, hogy befejeződik-e a monetáris enyhítési ciklus, az majd az áprilisi kamatmeghatározó ülésen kiderül - fogalmazott Pleschinger.

A magyarországi bankrendszer számára a külső piaci kockázatok csökkennek, de a javulás még törékeny (tapering, ukrán válság). Az MNB felmérése szerint a devizában eladósodott háztartások harmada tudná, de nem törleszti a tartozását, mivelk a kormány újabb hitelesmentő lépésére vár.

Egyetértek azokkal, akik szerint a választások után érdemes a piaci szereplőkkel párbeszédet kezdeni - jelentette ki Pleschinger

A növekedési hitelprogram (nhp) - ha átmenetileg is, de - növelte a kkv-k hiteldinamikáját. Az nhp2-ben március 17-ig 85 milliárd forint új szerződést kötöttek, főként az első pilléren belül. Várakozásunk szerint a gyorsulás a második negyedévtől következhet - mondta az MT külsős tagja.

Pápa Levente  az igazi problémát az intézményi háttér jelenti

A fiskális szigor ellenére kétséges a költségvetés fenntarthatóság. Alacsony ugyanis a gazdaság növekedési potenciálja, miközben magasan kell tartani az elsődleges egyenleget. Bár a folyamatos államosítások mérlegen kívüli tételek, a cégek várható veszteségei rontják majd a hiánypályát - mondta Pápa Levente, az Együtt-PM pártszövetség gazdaságpolitikusa. A magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás óta nem látott mértékben növeli a jövedelmi különbségeket. Ennek elensúlyozáshoz progresszív szja vagy pedig ingatlanadó szükséges. A makrofundamentumok mögött az igazi problémát az intézményi háttér jelenti. A jó kormányzás az intézmények ösztönzésén keresztül kezdődik - fogalmazott Pápa.