Jövőre ki lehet maradni az európai recesszióból, és fontos cél, hogy 2023 decemberére egy számjegyű legyen az infláció. A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel saját mentőcsónakot ácsol a kormány, de a magyar költségvetés nem tud kigazdálkodni járulékcsökkentést – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című keddi rendezvényén.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a jövő évi költségvetésből kevesebb forrás jut majd bizonyos célokra: kifejtette, hogy a kormány nem tudja csökkenteni a TB-járulékot, mert a költségvetés már a falnál van, nincs hová hátrálni.

A Portfolio tudósítása szerint a kormányfő elsődleges célja a rezsicsökkentés fenntartása, és az ehhez szükséges költségvetési fedezet előteremtése. Arról is beszélt, hogy a mostani energiakrízisben szükség van állami beavatkozásokra – az árstopokat névszerint nem említette, de feltehetően ezekre is gondolt. 

Egyszámjegyű inflációról álmodik a kormány 

A kormányfő után értékelte az aktuális gazdasági helyzetet és a legnagyobb kihívásokat, ami szerinte az energiaár, az infláció és a kamatok emelkedése. Egy ilyen válságos helyzetben tervezi újra a kormány a jövő évi költségvetést, jelzése szerint rendeleti úton. Orbán Viktor szerint létszükséglet, hogy a nagy külföldi cégek mellett mindig kell legyen biztos lábakon álló magyar kkv-réteg is. Utóbbinál szerinte nem a tőkével tudja Magyarország felvenni a versenyt, hanem a hitelekkel.

A következő évben a költségvetés ezt a programcsomagot 290 milliárd forinttal fogja támogatni

– ismertette Orbán Viktor. Hozzátette, a kormány 220 milliárd forintot ad az energiaintenzív kategóriába sorolható magyar kkv-knak, emellett gyármentő programot is hirdetnek. Ez részben automatikus következménye annak, hogy emelkednek a kamatok. Ezt követően az Ukrajna elleni háborúról, a szankciókról és az európai recesszióról beszélt:

Örömmel tölthet el bennünket, hogy ki lehet maradni a háborúból és fontos cél, hogy jövő év decemberére egyszámjegyű legyen az infláció.

Olyan energiaválságba kerültünk, ami az egész európai ipar rohamos leépüléséhez vezethet – bocsátkozott jóslatokba a kormányfő. A miniszterelnök hozzáfűzte, hogy saját mentőcsónakot kell ácsolni a magyar gazdaság számára, ami egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól és képes fenntartani a magyar cégek működését.