Egy napokban publikált elemzésből kiderül, miként alakult a magyarországi orvosok külföldre vándorlásának valószínűsége 2009 és 2017 között.

A közel 13 ezer orvos adatait vizsgáló kutatás szerint az orvosok mintegy 6 százaléka hagyta el az országot 2009 januárja és 2017 decembere között - derül ki Varga Júlia kutató, tudományos tanácsadó által jegyzett Az orvosok elvándorlása 2009-2017 között című publikációból, amely a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (volt MTA) Közgazdaság-tudományi Intézett Munkaerőpiaci Tükör 2019 című kiadványában jelent. A kivándorlási arány csökkent egy korábbi, szintén kilencéves, 2003-tól 2011-ig tartó időszak kutatásának adataihoz képest, akkor az orvosok 12 százaléka hagyta el az országot.

Az új (2009-2017 közötti) elemzés szerint

  • a fiatal (40 év alatti) orvosok több mint 16 százaléka,
  • a 41-50 évesek 6 százaléka,
  • az 50 évesnél idősebb orvosoknak pedig elenyésző hányada ment külföldre.

Több az idősebb orvos, kisebb az elvándorlás

A 40 évesnél fiatalabbak között nagyobb arányú volt a kivándorlás 2009 és 2017 vége között, mint a megelőző, ugyancsak kilencéves időszakban (16 százalék vs. 14 százalék). A 41-50 évesek pontosan ugyanakkora arányban mentek külföldre a két periódusban, kisebb arányú lett viszont az 50 évesnél idősebb orvosok külföldi munkavállalása. A teljes minta kisebb elvándorlását az idősebb orvosok kisebb külföldi munkavállalási hajlandósága, valamint az alakította, hogy 2009 és 2017 között nagyon megnőtt az orvosok között az idősebb korcsoporthoz tartozók aránya - állapították meg a kutatók.

Munkaerőpiaci tükör 2019
Kép: KRTK KTI

A nők nagyobb valószínűséggel mennek külföldre

A kutatók teljes minta felhasználásával végzett becsléseinek eredménye azt mutatja, hogy az életkor meghatározó a kivándorlásban, a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel mennek külföldre, ahogy azok is, akiknek a munkahelyéről más orvos is elment a megfigyelést megelőző hónapban. (A korcsoportos eredmények azt mutatják, hogy ez a hatás csak az idősebb, 51-60 évesek korcsoportjában szignifikáns.) A fiatal, legfeljebb 40 éves orvosok közül, és emiatt a teljes mintában is, a nők nagyobb valószínűséggel vállalnak külföldön munkát. A 40-50 éves orvosok közül inkább a férfiak mennek külföldre - olvasható az elemzésben.

Az alacsonyabb kereset miatt dobbantanak a fiatalok

A fiatal, legfeljebb 40 évesek között azok az orvosok mennek nagyobb valószínűséggel külföldre dolgozni, akik relatív keresete - az ugyanolyan életkorú és neműek keresetével összevetve - kisebb, amíg a 41-50 éves orvosok között azok, akiknek nagyobb a relatív munkajövedelme, vagyis a 41-50 évesek közül, úgy tűnik, a sikeresebb orvosok vállalkoznak a költözésre. (Ezt az eredményt torzíthatja az esetleges be nem vallott paraszolvencia - jegyzik meg az elemzésben.)

Így kutattak

A kutatók egy 12 892 fős "orvosmintát" vizsgáltak, azok kerültek a mintába, akik 2009 januárja és 2017 decembere között legalább egy hónapig orvosi munkakörben dolgoztak, mint általános orvos (háziorvos, üzemorvos, rezidens), szakorvos vagy fogorvos. (Összehasonlításképpen a KSH adatai szerint 2009 és 2017 között évente 35-39 ezer orvos dolgozott Magyarországon.) Hónapról hónapra követték, hogy a megfigyelt egyén dolgozott-e, és ha igen, akkor milyen munkakörökben, jogviszonyokban és munkáltatóknál, illetve ha nem dolgozott, akkor részesült-e valamilyen juttatásban (gyes, gyed, nyugdíj, munkanélküli-ellátás stb.) és tanult-e? A státusváltozás alapján csoportokba osztották az egyéneket: orvosként dolgozik, valószínűsíthetően külföldön van, nem orvosként dolgozik Magyarországon, inaktív vagy munkanélküli, valamint meghalt.A külföldön dolgozók csoportjába nemcsak azokat sorolták be, akik kijelentkeztek Magyarországról, hanem azokat is megpróbálták beazonosítani, akik fenntartják magyarországi lakcímüket, de tartósan külföldön dolgoznak.A korábbi, 2003-2011 közötti vizsgálat szerint az orvosok külföldre vándorlása mellett (12 százalék) a belföldi pályaelhagyás is jelentős volt (16 százalék), emellett az ideiglenesen vagy véglegesen inaktívvá válók is nagy arányt képviseltek (14 százalék). A most publikált elemzésben (2009-2017) csak az orvosok elvándorlásának adatait közölték.