Részletes információjuk még nincs, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) júniusi ülésén szerepel a kérdés. A reálbéreknek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest kellett volna legalább 6 százalékkal bővülniük, de mivel ez nem történt meg, nincsenek meg a legkisebb munkabér növelésének feltételei, amit a januári bérmegállapodásban rögzítettek a partnerek.

A szakszervezeti vezető szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a második negyedévben ez ne történhetne meg, igaz, kicsi az esélye - olvasható a portálon.

A kormány az idén is dönthetne úgy, hogy annak ellenére csökkenti a szociális hozzájárulási adót, hogy nincsenek meg a bérmegállapodásban rögzített feltételei - tette hozzá Mészáros Melinda.

Van, ahol még várják az emelést

A közszolgáltató vállalkozásoknál még mindig nem emeltek bért, az infláció viszont megrövidítette a kereseteket, ami elég felháborító – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A csütörtökön kezdődő tárgyalásokon szakszervezetek 6 százalékos emelést fognak javasolni, mert éves szinten legalább az infláció szintjének megfelelő emelkedést tartanak indokoltnak. Ám a munkáltatói oldal elképzelése elég távol áll ettől.

Időhúzó tényező volt, hogy a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége élén vezetőváltás történt.