A FIFA tanácsa szerdán jelentette be, hogy Spanyolország, Portugália és Marokkó láthatja vendégül a 2030-as vb-t, de az első három mérkőzésnek – centenáriumi ünnepséggel egybekötve – Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont, mivel az első világbajnokságot 1930-ban Uruguayban rendezték.

A nemzetközi szövetség közölte: annak a hat csapatnak, amely Dél-Amerikában játssza majd első találkozóját, majd utána Spanyolországba, Portugáliába vagy Marokkóba kell utaznia, 11-12 napot biztosítanak az utazásra és a regenerálódásra a második csoportmeccs előtt.

Már a döntő időpontja is megvan: július 21-e. A FIFA szerint a dél-amerikai mérkőzéseket június 8-án és 9-én rendezik majd, azaz néhány nappal a hivatalos nyitó összecsapások előtt, amelyekre június 13-án és 14-én kerül sor. Uruguay, Argentína és Paraguay, valamint három ellenfelük az első meccsüket követően június 21-én és 22-én lépnek legközelebb pályára.

A tervezetet ugyanakkor még jóvá kell hagynia a FIFA kongresszusának.

A 2026-os – már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak – Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó a házigazdája. Az azt követő világbajnokságon ugyancsak 48 válogatott vesz majd részt.

Máris áll a bál a 2030-as foci-vb körül

Csak 7 év múlva lesz a torna, de már most felvetődtek jogos esélyegyenlőségi kérdések.Bővebben --->