Akár 3 ezer eurós (1,16 millió forint) bírságot is kaphat az, aki nyaralásáról természeti kincseket vinne haza szuvenírnek. Idén ugyanis több turistát is elkaptak, akik homokot, köveket vagy régészeti maradványokat csempésztek ki az olaszországi Szardínia szigetérőlírja a Euronews.

Az olasz hatóságok elkaptak többek között egy francia látogatót, aki cseppköveket és kagylókat próbált elvinni, valamint egy német családot is, aki egy kilónyi követ akart magával hozni a tengerfenékről.

A nyaralók évek óta fosztogatják a szardíniai strandok természeti kincseit, annak ellenére, hogy a hatóságok világosan kimondták, bírsággal kell számolnia a tolvajoknak. Azt javasolják, a turisták inkább maradjanak a mágneseknél és hógömböknél.

Persze vannak extrém esetek is. Tavaly egy franciát tartóztattak le, miután a rendőrség 41 kilogramm kavicsot és követ talált az autójában.

Az esztétikai káron kívül komoly probléma még, hogy ökológiai következményei is vannak a lopásnak. Viszonylag ritka, hogy valaki fejenként 40 kilogramm homokot kiásson, de ha ennek a mennyiségnek a felét megszorozzuk az évi egymillió turista 5 százalékával, az néhány év alatt már jelentősen hozzájárulhat a strandok csökkenéséhez.

2021-ben – „Szardínia kirabolt és kifosztott" nevű kampánycsoport becslése szerint –augusztus közepéig legalább hat tonna homokot vittek el a sziget strandjairól.

A személyzet megkapta a kiképzést, napok vannak hátra és fizetős lesz Velence

Fizetős lesz a belépés Velence városába. Már a dátum is megvan, mikortól kell a zsebükbe nyúlnia azoknak, akik látni akarják a Szent Márk teret
Bővebben--->