Az ingatlan- és médiamogul, a tavaly 86 éves korában elhunyt Berlusconi a nyolcvanas években vásárolta meg a 110 hektáros birtokot Szardínia északkeleti részén, Costa Smeraldában, és teljesen fel is újította, öt gyermeke viszont úgy döntött értékesíti az ingatlant, amelyet most egy milánói ingatlantanácsadó, a Dils, zárt körben árulja – írja a Daily Mail.

A 80 focipályányi telek közvetlen a tengerre néz, de van több úszómedencéje és teniszpálya, amfiteátrum-utánzat is. A villa egy álvulkánnal kápráztatja el a látogatókat, amely egy kapcsoló megnyomására kitörés hangját bocsátja ki, és hamis lávát lövell ki a kúpjából, de van itt mesterséges lagúna, golfpálya és helikopterleszálló is. A brit lap szerint 68, az Il Messagero szerint 126 lakosztálya van az épületnek.

Kik is jártak itt?

  • Az égre festett „Viva Tony” üzenettel, egy ötvenezer fontos tűzijátékkal kedveskedett itt Berlusconi Tony Blair miniszterelnöknek,
  • itt fogadta George W. Bush amerikai elnököt,
  • az orosz elnök, Vlagyimir Putyin – aki „igaz barátnak” nevezte Berlusconit – 2003 és 2010 között többször nyaralt a Villa Certosában,
  • José Zapatero és José Maria Aznar spanyol kormányfő is járt itt,
  • Mirek Topolánek cseh miniszterelnököt itt fotózták le teljesen meztelenük az egyik medence mellett.

A vendéglátó Berlusconi jogi lépésekkel akadályozta meg a fénykép közzétételét Olaszországban, így a fotó csak Spanyolországban jelent meg.

Az energiafaló ingatlan.

Feltehetően egy emírségekbeli, szaúdi, indiai vagy amerikai milliárdos veszi majd meg a birtokot, az oroszok a szankciók miatt nem licitálhatnak. Három éve 260 millió euróra becsülték a birtok értékét, most szinte a duplája. Berlusconi 2015-ben visszautasította a szaúdi uralkodói család 500 millió eurós, mai árfolyamon több mint 190 milliárd forintos vételi ajánlatát.

A nyilvánosan elérhető információk szerint a Berlsuconi-portfólióba tartozó ingatlanok kezelési költségei – beleértve a Villa Certosát is – 24 millió euróra emelkedtek. A kiadások több mint felét a karbantartás emésztette fel. Tavalyelőtt csak a villanyszámlák tételei összesen 1,3 millió euróra, félmilliárd forintra rúgtak.

A híres-neves bunga-bunga partik helyszíne azonban nem a szardíniai ingatlan, hanem a Milánó melletti Villa San Martino volt, amelyet nem kínáltak eladásra.

Berlusconi életében azt mondta, annak családi körben kell maradnia. Az orgiák egyik „sztárvendége” az akkor még kiskorú, 17 éves, marokkói születésű, „szívtiprónak” becézett Ruby volt.

A kastély most Silvio Berlusconi hamvainak örök nyughelye.

 

2023 júliusában vált nyilvánossá Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök végrendelete, miután Arrigo Roveda, a családot képviselő közjegyző letétbe helyezte azt a monzai bíróságon. Az egykori olasz kormányfő legidősebb, első házasságából született gyermekei, Marina és Pier Silvio Berlusconi mindketten vezető szerepet töltenek be az üzlet egyes területein: ők egyenlő arányban, együttesen mintegy 53 százalékos részesedéssel rendelkeznek majd a Fininvest családi holdingban. Hogy ki, mit örökölt még, arról itt írtunk többet >>>