Április 25-én indul a kísérleti program a Velencébe látogatók korlátozására. Az elmúlt évek eltúlzott turizmusa kezdte megfojtani a helyi lakosságot, így most egy 29 napos kísérleti programba kezdenekírja az AP.

Velence már tavaly bejelentette, hogy elindítja régóta vitatott egynapos belépődíját, miután a város megúszta, hogy felvegyék az ENSZ veszélyeztetett örökségi helyszínek listájára.

Ahogy korábban már írtuk, a kísérleti időszakban 5 eurót kell fizetnie annak, aki szeretné megcsodálni a lagúnaváros történelmi központját. A turisták számára időkorlátot is állítottak fel a fizetős időszakra, amely reggel 8:30-tól 16:00-ig fog tartani, tehát vacsorára már ingyenesen térhetnek vissza az emberek. Maximális létszámot még nem határoztak meg a hatóságok. 

Luigi Brugnaro polgármester elmondta, hogy a személyzetet kiképezték, hogy ellenőrizzék, hogy a Velencében tartózkodó turisták rendelkeznek-e a díj kifizetését igazoló QR-kóddal vagy mentességi utalvánnyal.

A mentességeket különböző okokból adják majd ki, többek között azért, hogy a helyiek be tudjanak jutni munka, iskola vagy orvosi ellátás céljából, valamint kedvezményt kapnak még a Velencében született személyek és Veneto régió lakosai is.

Brugnaro elmondta, hogy mindenkit, akit a kijelölt ellenőrzési pontokon kívül az előírt okmányok nélkül találnak, pénzbírsággal sújtanak. Ennek összege 50 és 300 euró között lesz, plusz kötelezik őket a törvény által megengedett maximális belépési díjra, amelyet 10 euróban állapítottak meg.

A látogatókat szúrópróbaszerűen, nem pedig szisztematikusan ellenőrzik majd.

Feltámadt a turizmus, tömve vannak a szálláshelyek

A KSH adatai szerint februárban a vendégek és a vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt. A külföldi turisták is visszatértek Magyarországra.Bővebben--->