A Lough Neagh egy részét jelenleg olyan iszap borítja, ami úgy néz ki, mint a megromlott, penészfoltos pépes borsó. Ugyanakkor a tó felületének egy másik része úgy hat, mintha lejárt szavatosságú leves lenne.

Mindez pedig potenciális halálos fenyegetést jelenthet a háziállatokra, a haszonállatokra és a vadon élő állatokra nézve, az emberek esetében pedig gyomorpanaszokat és bőrkiütéseket okozhat.

Az Egyesült Királyság legnagyobb tava, a Lough Neagh, amely Észak-Írország lakosságának 40 százalékát látja el vízzel, az egészség mellett hatással van mind a környezetre, a halászatra, valamint a szabadidős tevékenységekre. A tó pusztulása ehhez képest meghökkentően alul van értékelve – jegyzi meg a SkyNews tudósítója.

A riport szerint a Lough Neagh Észak-Írország szíve, amelynek vizét mérgező cianobaktériumok támadták meg: ezek okozzák a már említett kék-zöld vízfelszínt. Ezek akkorák jelenleg, hogy a műholdfelvételeken is jól kivehetőek. A több kilométeres szennyeződéseket elsősorban a tóba szivárgó állati és emberi ürülék okozza.

A trágya és a vizelet keveréke foszfátban gazdag, ez pedig biztosítja a kellő tápanyagot az elszaporodó algák számára. Majd az algák kiszívják a vízből az oxigént. Ezek ráadásul a nyári forróságban, amikor csapadékos a július, csak még inkább elszaporodnak. Ezért lett a Lough Neagh olyan mára, mint egy mérgező leves, vagy mint egy vécé.

A helyzet mára a helyi mezőgazdasági termelés következtében vált ennyire kritikussá, egész pontosan annak köszönhetően, hogy az intenzív csirkenevelésből, illetve a szarvasmarha-és a sertéstenyésztésből származó szennyezést következetesen figyelmen kívül hagyták a gazdák.

A közvélemény egyre forrong a Lough Neagh állapota miatt, a hatóságok, amelyek a szennyezés ellen felléphetnének, ugyanakkor egyelőre tétlenek. 

 

Vitorlákkal a környezetszennyezés ellen: elindult első útjára a Pyxis Ocean

A hajózás világszerte a CO2-kibocsátás csaknem 3 százalékáért felelős. Az ágazatban több lehetőséget is vizsgálnak a karbonkibocsátás és környezetszennyezés csökkentése érdekében. Bővebben --->