Az olasz adatvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtotta Róma városát és a helyi temetkezési vállalatot, miután a sírokon feltüntették az abortusz útján elvetetett magzatok anyáinak nevét.

A hatósághoz 2020-ban érkezett jelzés, hogy a Prima Porta nevű, legnagyobb római temetőben, a művi vetéléssel elvetetett magzatoknak fenntartott parcellákban,

az ott sorakozó fehér kereszteken az anyák neve fel van tüntetve.

Mindenkit megbírságolnak, aki visszaélt az adatokkal

Az adatvédelemért felelős ombudsmani hivatal 176 ezer euróra bírságolta Róma városát, és további 239 ezer euróra az önkormányzati tulajdonban levő temetkezési vállalatot (AMA). Hatósági figyelmeztetésben részesült a római közegészségügyi hivatal.

 

  • A hatályos jogszabályok értelmében a huszadik terhességi hét előtt – más okok miatt – elhunyt magzatokat kizárólag szülői kérésre részesítik temetésben.
  • A halva született gyermekek esetében a temetés mindig biztosított a főváros és a temetkezési vállalat részéről.
  • Az abortusszal elvetett magzatok esetében a temetést a közegészségügyi hivatal rendeli el, szülői kérelem nélkül is.

 

A magzatukról lemondó nők neve titok

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata szerint az abortuszt követően eltemetett magzatok anyáinak neveit a közegészségügyi hivatal továbbította a temetkezési vállalatnak, amely azt feltüntette a sírhelyeken álló kereszteken.

A temetkezési vállalat nem vette figyelembe, hogy a síron az elhunyt nevét vagy adatait kell megjelölni.

Az adatvédelmi hatóság az ügyben érdekelt intézmények számára elrendelte az érzékeny személyi adatok védelmének megerősítését annak érdekében, hogy semmilyen módon ne lehessen azonosítani a magzatukról lemondó nőket.

A római főpolgármesteri hivatal az utóbbi három évben leszedette a keresztekről a neveket, és a több száz kereszten jelenleg már csak egy azonosítószám látható.