A határozat szerint a külgazdasági és külügyminisztérium terjesztette elő a tiranai nagykövet felmentését, melyet Szijjártó Péter miniszter augusztus 18-án ellenjegyzett.

Balla Lóránt neve Nikola Gruevszki menekülése kapcsán merült fel. Az akkori sajtóértesülések szerint a korábbi miniszterelnököt magyar diplomaták autójával menekítették ki a szkopjei Marriott Hotel parkolójából. Az ügy kapcsán felmerült a tiranai nagykövetség autója is, mellyel a Balkánon keresztül menekíthették a korrupciós ügyek és egyéb vádak miatt két év börtönre ítélt volt miniszterelnököt még 2018 novemberében.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal később azzal indokolta Gruevszki menekültvédelmi státuszát, hogy hazájában politikai üldözésnek lehet kitéve.

Amerika szankciókkal csapott le a Budapestre menekült Nikola Gruevszkire

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma arról adott ki közleményt, hogy szankciók alá helyezik Nikola Gruevszki volt Észak-Macedón miniszterelnököt. Gruevszkit korrupciós bűncselekmények miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, amely elől Budapestre szökött - írja a szabadeurópa.hu.
Bővebben--->