Az athéni kormány kétségbeesett erőfeszítésekkel igyekszik javítani az adóbehajtás hatékonyságát, miután ez az egyik legfontosabb feltétele a Görögországnak nyújtott EU-IMF segélyprogramnak, ám úgy tűnik, enyhén szólva nem sikerült egy csapásra leszoktatni a görögöket a nemzeti sportnak számító adóelkerülésről. Egyes szigeteken 100 százalék azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek nem fizetnek áfát forgalmuk után - idézte a The Greek Reporter hírportál a pénzügyi bűncselekményeket üldöző hivatal (SDOE) vizsgálatának eredményeit.

A hatóságok figyelmét az keltette fel, hogy miközben évek óta nem látott tömegben érkeznek a turisták Görögországba, az állam idegenforgalmi bevételi nem bővülnek ezzel arányosan. A magyarázatot elméletileg tudták: valakik zsebre teszik a pénzt, ám a Therosz 2013 névre keresztelt akcióban azt akarták kideríteni, hogy mely cégek titkolják el a bevételeiket, melyek foglalkoznak csempészett italok értékesítésével, illetve illegális kereskedelemmel.

Két pénztárgép

A SDOE százfős csapata a rendőrség és a parti őrség segítségével 1256 ellenőrzést bonyolított le augusztus 6. és 18. között, amelyen 586 céget ellenőriztek. Ezek a vállalatok tapasztalataik szerint 5668 esetben szegték meg a szabályokat, főként azzal, hogy nem adtak számlát, illetve kétféle (hivatalos és valós) könyvelést vezettek. Letartóztatásról nem érkezett hír, de a hatóság emberei azonnali hatállyal 48 órára felfüggesztették 13 vállalkozás tevékenységét. Három éjszakai klub, hat vendéglő és négy tengerparti bár kapta ezt a súlyosnak látszó büntetést.

Az egyik érintett éjszakai szórakozóhely öt éven át működtetett két pénztárgépet, nem dokumentálta bevételeit, és így persze áfát sem tudott fizetni. Fiktív számláival csupán az államot, hanem ügyfeleit is átverte. A vizsgált szigeteken a cégeknek átlag 46,65 százaléka követett el adócsalásokat. A turisták kedvelt célpontjain jóval nagyobb ez az arány: az Amorgosz-Paxosz-Symi Bermuda-háromszögen a cégek 100 százaléka tünteti el bevételeit, Szantorinin 96 százalék felett van ez az arány, Evián 85, Rodoszon 81, Mikonoszon és Androszon 90, Pároszon és Antiparoszon 77,8, Krétán 62,9 százalék.