A héten meredeken emelkedtek a kamatok többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Svájcban és Norvégiában, de a Federal Reserve jelzése, miszerint a magas amerikai kamatok várhatóan 2023-ig tartanak, indította el a legutóbbi eladási hullámot. Mindez azontúl, hogy a forintot is beszakította a dollárral szemben, a világ összes tőzsdéjét mínuszba lökte.

Az MSCI világpiaci részvényindexe pénteken 2020 közepe óta a legalacsonyabb szintre esett, miután mintegy 12 százalékot veszített az elmúlt mintegy egy hónapban, amióta Jerome Powell Fed-elnök világossá tette, hogy az infláció lefaragása fájni fog. Ez azt jelenti, hogy a Fed kész addig kamatot emelni, amíg az infláció kezelhető tartományba nem kerül – derül ki a Reuters összefoglalójából.

A forint és az euró is szenved

A forint így már 0,6 százalékos veszteséget is összehozott pénteken, délelőtt 10 órakor az árfolyam 406,6-on állt az euróval szemben. A kötvénypiaci kereslet miatt folyamatosan erősödő dollárhoz képest még jobban gyengült, 416 felett volt a váltás közel 1 százalékos gyengülés után. 

Az euró és a jen csütörtökön 20 éves mélypontra esett, amíg a japán hatóságok 1998 óta először be nem avatkoztak a piacon, hogy jent vásároljanak és megállítsák a hosszú lejtmenetet. A jen legutóbb stabilan 142,29 dolláron állt, és több mint egy hónapja a legjobb hetet futotta, de kevesen hisznek abban, hogy ez az erősség tartós lesz.

Az euró már negyedik napja esett a dollárral szemben a Stooq.com adatai szerint, miután az adatok azt mutatták, hogy a német gazdaság visszaesése szeptemberben súlyosbodott, mivel a fogyasztók és a vállalkozások példátlan energiaválsággal és spirálszerűen növekvő inflációval szembesülnek.

Az európai részvények már második napja vörösben állnak, a banki részvényektől kezdve a bányászati cégeken át a technológiai részvényekig szinten minden veszteséges. A pánregionális STOXX 600 a korai kereskedésben mintegy 0,5 százalékkal csökkent, míg a frankfurti DAX 0,6 százalékot veszített, ezzel Európa egyik legrosszabbul teljesítő indexe lett. A londoni FTSE 0,1 százalékot veszített, miközben a font újabb 37 éves mélypontra zuhant. A magyar BUX 0,6 százalékos mínuszban állt a BÉT adatai szerint.

Eközben a kétéves aranyhozamok 13 éve a legrosszabb hetük felé tartottak, miután a Bank of England olyan kamatemelést hajtott végre, amely kisebb volt, mint amire a devizakereskedők egy része számított.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!