Teljesen elpárologni látszik az a jó hangulat a befektetők körében, ami a tavaly tavaszi mélypont óta folyamatosan segítette a részvények és más befektetési eszközök masszív áremelkedését világszerte. A Bank of America elemzői szerint szokásos havi alapkezelői felmérésükben, amelyben 430, összesen 1,3 billió dollár befektetéséért felelős szakembert kérdeztek meg, 2020 áprilisa óta nem volt ennyire rossz hangulat tapintható, mint most.

Oda a csodás növekedés

A megkérdezettek nettó 6 százaléka szerint gyengülni fog a globális gazdaság az előttünk álló 12 hónap során, és nettó 15 százalékuk szerint a cégek profitnövekedésének üteme is alacsonyabb sebességfokozatba kapcsol. Márciusban még több, mint 80 százalékuk a vállalati nyereségek növekedésével számolt.

Ami a részvénypiacok szempontjából aggasztó lehet, hogy a romló növekedési kilátások mellett a befektetők még mindig kifejezetten felülsúlyozzák a részvényeket a portfóliókban. Márpedig a felmérés elmúlt 15 évében ez a két arány jellemzően együtt mozgott, így valószínű, hogy ha a profitvárakozások nem javulnak, akkor előbb utóbb a részvényeket felülsúlyozó befektetők aránya is masszív csökkenésnek indulhat majd.

Az inflációval kapcsolatban is egyre kevésbé megengedők a befektetők. Az elmúlt hónapokban az volt a jellemző, hogy inkább elhitték a jegybankok által sugallt forgatókönyvet, amely szerint a pénzromlás ütemének megemelkedése átmeneti jellegű jelenség. Egyre többen gondolják most már azt, hogy az infláció tartósan velünk maradhat, az ő arányuk 28-ról 38 százalékra emelkedett. Igaz, az átmeneti megugrásra szavazók még mindig többségben vannak.

Ráadásul ami szintén nem jó jel, egyre többen gondolják, hogy nem egy inflációval kísért gazdasági növekedés zajlik jelenleg a világban, hanem inkább stagflációs korszak következhet. Ez azt jelenti, hogy a növekedés alacsony szinten, az infláció magas szinten ragadhat huzamosabb ideig. Ebben a megkérdezettek 34 százaléka hisz, 61 százalék az első, kedvezőbb forgatókönyvben bízik.

Emelkedő kamatok

A piac eközben egyre közelebbre várja azt az időpontot, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megkezdi a kamatok emelését és egyre laposabb ütemű hozamemelkedésre számít. A korábbi, 2023 februári időpont után most már jövő novemberre teszik az első kamatemelés időpontját, s a hozamgörbe meredekebbé válását várók aránya a tavaszi 70 százalékról 23 százalékra csökkent. Ez jórészt annak tudható be, hogy a többség rövid oldali hozamemelkedésre számít.

Ha a Fed a várakozásoknak megfelelően novemberben tényleg megkezdi kötvényvásárlási ütemének csökkentését, az a befektetők szerint elsősorban a volatilitás növekedését, a dollár erősödését és a hitelfelárak emelkedését fogja eredményezni a piacon.

Az elmúlt hónap során a befektetők elsősorban kötvény pozícióikat építették le, s ennek eredményeként jelentősen megnőtt a készpénz aránya a kezelt portfóliókon belül. Az átlagos arány 4,7 százalékra ugrott a korábbi 4,2 százalékról, ami azért jó jel, mert minél magasabb ez a szám, elvileg annál kisebb az esélye egy nagyobb zuhanásnak a piacon.

Az elmúlt egy hónap során a legnagyobb nyertesi a portfóliók átsúlyozásának az energetikai szektor cégei, a készpénz és a bankrészvények voltak. A kötvények mellett a befektetők csökkentették az egészségügyi szektorbeli és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeinek súlyát.

Az infláció a nagy ellenség

A szakértők hosszú hónapok óta az inflációt tartják a piacokat fenyegető legnagyobb veszélyforrásnak és a technológiai cégek részvényeinek vásárlását a legzsúfoltabb befektetési pozíciónak.

A kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak azért megjelentek a felmérés eredményében is. Míg januárban még a megkérdezettek 65 százaléka azt válaszolta, felülsúlyozza a feltörekvő piaci eszközöket a kezelt vagyonon belül, mostanra már 5 százalék alulsúlyozza azokat. Ezzel a feltörekvő piacok kedveltsége olyan alacsonyra esett vissza, amire utoljára három évvel ezelőtt volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!