Az Opus Global Nyrt. a Tigáz megvásárlása után - amihez 50 milliárd forintot az Magyar Nemzeti Bank Növekedési kötvényprogramjából szerzett - közelebb került a Titász 100 százalékának megszerzéséhez is. A Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos és cégeinek többségi tulajdonában lévő Opus a BÉT-en tette közzé, hogy 50 milliárd forint összegű hitelszerződést kötött az Opus Energy Kft. augusztus 18-án.

Az Opus Energy az Opus Global és a Status Energy Kft. 50-50 százalékos tulajdonában van. Az utóbbi cég tulajdonosa a Status Energia Magántőkealap, amely szintán Mészáros Lőrinchez köthető. (A magántőke-alapoknak az Orbán-kormány alatt bevezetett szabályozás szerint rejtve maradhatnak a tulajdonosai, az tudható, hogy a Status alapot kezelő Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-t 53 százalékban Mészáros Lőrinc, 47 százalékban pedig az Opus Global tulajdonolja.)

Az Opus Energy a hitelszerződést az MKB Bank Nyrt.-vel és a Takarékbank Zrt.-vel kötötte meg. (A pénzintézetekben közvetve a legnagyobb tulajdonrésze Mészáros Lőrincnek van.) A kölcsönt a Titász áramszolgáltató feletti 100 százalékos befolyást biztosító részvények megvásárlására fordítják majd a közlemény szerint.

Az Opus tavaly decemberben tett ajánlatot a német hátterű E.On-nak a Titász 100 százalékos részvénycsomagjára, majd márciusban aláírták az adásvételi szerződést. A tranzakció a hatósági engedélyek beszerzésével idén zárulhat le - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!