A perifériás kötvényhozamok megugrása az elmúlt hetekben visszahozta az európai adósságválságot a vezető pénzügyi hírek közé, s az amerikai gazdaság növekedésének lassulásáról szóló jelek megtorpanásra kényszerítették a hó elején négyéves csúcsokra emelkedő részvényindexeket - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az előző heti korrekció után a héten az erős jelentési szezonnak köszönhetően pozitívabb volt a piac teljesítménye, s a befektetők most arra várnak, lesznek-e még pozitív meglepetések vállalati fronton. Az S&P-500-as index kosarában szereplő cégek közül 180 teszi közzé jövő héten gyorsjelentését.

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Ezeknek nagyon jónak kellene lenniük, hiszen közeleg a szezonálisan hagyományosan gyengébbnek számító májussal kezdődő időszak, s ellensúlyozni kellene a befektetőknek azt az érzését is, hogy már nincs tovább hova emelkedni.

Biztatónak tűnik, hogy a fejlemények ellenére a híreket egyelőre nem az európai események, hanem a jó vállalati eredmények dominálják - mondta Leo Grohowski, a 171 milliárd dollár befektetéséért felelős BNY Mellon Wealth Management befektetési igazgatója a hírügynökségnek. A jelentések eddig inkább eloszlatták kételyeinket az év hátralévő részére adott kedvező előrejelzésünkkel kapcsolatban.

Jönnek a nagyágyúk

A jövő héten számos nagyágyú teszi közzé számait. Ezek közül a legfontosabb az Apple kedd tőzsdezárás után megjelenő számai lesznek. A legnagyobb piaci kapitalizációjú amerikai társaság mögött sok pozitív meglepetést hozó negyedév áll, azonban kérdéses, hogy ezúttal a piac nem támaszt-e a céggel szemben immár irracionális elvárásokat.

Az elemzők az S&P-500-as index pénzügyi cégeitől százalékban két számjegyű növekedést várnak, akárcsak a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégektől, s az iparvállalatok eredményei is várhatóan kedvezőek lesznek. Ugyanakkor azok a szektorok, amelyek általában az üzleti ciklus végén teljesítenek jól, várhatóan lassulnak.

Önbeteljesítő jóslattá válit május?

Mindezek ellenére az aggodalmak megmaradtak Európával kapcsolatban, ahol a kötvényhozamok emelkedése ismét veszélyes szinteket ért el. S a befektetők ráadásul elég szkeptikusak az október óta lezajlott 30 százalékos emelkedést követően, így az "Adj el májusban!" mondás akár önbeteljesítő is lehet.

Az mindenesetre látszik, hogy a trend, amelyben a a kisebb kisebb korrekciókat megvenni volt érdemes, alaposan sérül az elmúlt két hétben. Nem látunk olyan típusú vételi erőt a partvonalon, ai lassíthatná az árfolyamok lemorzsolódását - mondta Joseph Greco, a Meridina Equity Partners ügyvezetője. Nincs meggyőző vásárlás - tette hozzá.

Ennyi volt a korrekció, vagy hat a történelem?

A chartok alapján kereskedők a jelek szerint egyre inkább arra tesznek, hogy a piac megismétli 2010-ben és 2011-ben mutatott produkcióját, amikor is a rallyt először egy kisebb korrekció szakította félbe, majd az áprilisi csúcsokat követően a befektetők heves eladásokban kezdtek.

A szezonalitás fontos a piacon, s lehet rá kereskedni. Azonban a szezonalitás se minden, s ha csak ezt veszed figyelembe, könnyen bolondnak bizonyulhatsz - vélte David Joy, az 571 milliárd dollárt kezelő Ameriprise Financial vezető piaci stratégája. A gazdaság biztosabb alapokon áll most, mint tavaly ilyenkor, s a fellendülés kezdetet óta bármikor. S hiába volt a hatalmas zuhanás tavaly év közepétől az amerikai államadósság leminősítését követően, az S&P-500 végül stagnálással zárta az évet.

Nem lehet kijelentetni, hogy a tavalyi leminősítéshez hasonló idén nem történik, azonban ilyen típusú sokkból idén kevesebb várható - mondta Andrew Slimmon a Morgan Stanley szakértője. Ráadásul ezeknek az eseményeknek az volt a következménye, hogy sokan az amerikai gazdaság recesszióba való visszacsúszásától tartottak. Nem hiszem, hogy idén ez újra megtörténhetne. Kenneth Fisher, a milliárdos befektető véleménye szerint a jelenlegi gazdasági környezet a legjobb, amit valaha látott, s szerinte 2012 elképzelhetetlenül jó év lesz a részvények számára - írja a Reuters.

Az S&P-500-as index cégeinek 23 százalékkal jelentett eddig, négyötödük a várakozásoknál jobbat, s ez jelentősen meghaladja az előzetes várakozásokat a pozitív meglepetések arányára vonatkozóan.

Jön a Fed

A hét legfontosabb eseménye kétségkívül a Fed nyílt piaci bizottságának kedden kezdődő kétnapos ülése lesz. A lassan, de biztosan bővülő munkaerőpiacról, s a szép gazdasági növekedésről szóló adatok az év elején, s jelentősen csökkentette a Fed újabb kötvényvásárlási akcióival kapcsolatos várakozásokat. Mindezek ellenére az elmúlt két hétben napvilágot látott aggasztó adatok fényében a piac várhatóan nagy várakozásokkal tekint az ülést követő szerdai közleményre.

Ha olyan piacon kereskedsz, amelyet a jegybankok lépései irányítanak, nem szabad ilyenkor a partvonalon maradni - mondta Quincy Krosby, a Prudential Finance stratégája. Senki sem szeret úgy ébredni, hogy nagy mozgás volt, s kimaradt belőle - tette hozzá.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
április 23.09:00Franciaországfeldolgozóipari PMIáprilis47%
09:30Németországfeldolgozóipari PMIáprilis48,40%
10:00eurózónafeldolgozóipari PMIáprilis47,70%
április 24.08:00Svájckülkereskedelmi mérlegmárcius2,68 milliárd frank
16:00USAfogyasztói bizalomáprilis70,20%
16:00USAújlakás-eladásokmárcius313 ezer
április 25.10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, év/évI. n.-év0,50%
10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év-0,3%
14:30USAtartós javak megrendelésemárcius2,20%
18:30USAalapkamatdöntés0,25%
20:00USAFed-prognózis
április 26.11:00eurózónaüzleti hangulat indikátoráprilis-0,3
11:00eurózónaüzleti bizalomáprilis94,40%
11:00eurózónafogyasztói bizalomáprilis
14:00Németországinfláció, év/éváprilis, E2,10%
április 27.01:01Nagy-BritanniaGfK fogyasztói bizalom felmérésáprilis-31
01:50Japánipari termelés, év/éváprilis3,50%
Japánalapkamatdöntés0,10%
14:30USAGDP-változás, annualizáltI. n.-év3,00%
15:55USAmichigan Egyetem bizalmi indexeáprilis, V75,70
*magyar idő szerint, E=előzetes, V=végleges
Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!