Egyre mélyebb gödörben van a kínai Evergrande: a vállalat 305 milliárd dollárral tartozik, készpénzhiányban szenved, és a befektetők attól tartanak, hogy az összeomlás rendszerszintű kockázatot jelenthet a kínai pénzügyi rendszerre nézve, és világszerte visszahathat. Pénteken a cég elmulasztotta egy újabb fizetési határidejét: a 83,5 millió dollárnyi kötvénykamat kifizetésének nem teljesítése az Evergrande részéről megjegyzés nélkül maradt - mondta a Reutersnek két, a helyzetet ismerő személy.

A cég most ismeretlen vizekre evezett, és 30 napos türelmi időbe lép. Ha ez a határidő os kifizetés nélkül telik el, akkor nem teljesíti a fizetési kötelezettségét, ez pedig dominót indíthat el. Nemcsak az Evergrande, de más kínai ingatlanfejlesztők is bajba kerülhetnek. 

A kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankrendszerbe, ami a piacok támogatásának jeleként értékelhető. A hatóságok azonban nem nyilatkoztak az Evergrande nehéz helyzetéről, és a kínai állami média sem adott támpontokat a mentőcsomagról. Az Evergrande a múlt héten pénzügyi tanácsadókat nevezett ki és fizetésképtelenségre figyelmeztetett, a világpiacok pedig hétfőn nagyot estek a fertőzéstől való félelem miatt, bár azóta stabilizálódtak.

A politikai döntéshozók számára az a rejtély, hogy milyen kemény pénzügyi fegyelmet tudnak bevezetni anélkül, hogy társadalmi zavargásokat szítanának, mivel az Evergrande csúnya összeomlása összezúzhatja az ingatlanpiacot, amely a kínai háztartások vagyonának 40 százalékát teszi ki. A pórul járt alvállalkozók, lakásvásárlók és befektetők múlt heti tiltakozásai jól illusztrálták az elégedetlenséget, amely tovább fokozódhat, ha a fizetésképtelenség más fejlesztőknél is válságot idéz elő.

Terebélyesedhet a válság

Az Evergrande csütörtökön megígérte, hogy az ilyen befektetőket előnyben részesíti, és ezen a héten egy hazai kötvény kamatszelvényének kifizetését is megoldotta. A csütörtökön esedékes offshore kamatfizetésről vagy a jövő héten esedékes 47,5 millió dolláros kifizetésről azonban nem mondott semmit. A kötvénytulajdonosok kezdik azt hinni, hogy még körülbelül egy hónapba telhet, mire a dolgok tisztázódnak, és a piacok máris feltételezik, hogy nagymértékű haircutot (vagyis leértékelést) fognak végrehajtani.

"A jelenlegi piaci árazás becslése szerint az Evergrande dollárkötvényeibe befektetők valószínűleg nagyon keveset fognak visszakapni" - mondta Jennifer James, a Janus Henderson Investors portfóliómenedzsere és vezető feltörekvő piaci elemzője a Reutersnek. "A legvalószínűbb eredmény az, hogy a vállalat a hitelezőkkel együttműködve szerkezetátalakítási megállapodást köt" - mondta, és figyelmeztetett, hogy ha egy ilyen megállapodás rosszul alakul, "a bizalomvesztésnek fertőzési hatásai lehetnek".

A globális piacok kezdtek talpra állni, miután az Evergrande válsága éles eladási hullámot indított el, és arra alapozva kereskedtek, hogy a válságot meg lehet fékezni.

Az Evergrande adósságaiból csak mintegy 20 milliárd dollárral tartoznak offshore (vagyis Kínán kívüli) befektetők felé. A hazai kockázatok azonban jelentősek, mivel a kínai ingatlanszektort, a hatalmas vagyontartalékot veszélyeztetik. Több európai és amerikai cég viszont a kínai ingatlanszektor más szereplőinél is rendelkezik kötvényekkel és részvényekkel, ami akár a nyugati piacokon is kisebb válságot hozhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!