Az Evergrande, amely a "kölcsönből építkezni" üzleti modell megtestesítője és egykor Kína legkelendőbb ingatlanfejlesztője volt, az elmúlt hónapokban bajba került, mivel Peking szigorította az ingatlanszektorra vonatkozó szabályokat, hogy visszaszorítsa a túl sok adósságot és a spekulációkat. A befektetők attól tartanak, hogy egy ez a tőzsdei fertőzés átterjedhet a hitelezőkre, köztük a kínai és külföldi bankokra is, bár az elemzők lebecsülik annak kockázatát, hogy az összeomlás "Lehman-pillanatot", azaz rendszerszintű likviditási válságot eredményezne. Csütörtökön viszont megjelent egy reménysugár.

"A China Evergrande Group kiemelt prioritásként kezeli, hogy segítse a lakossági befektetőket az eladósodott ingatlanóriás által értékesített befektetési termékeik visszaváltásában" - mondta a vállalat elnöke, Hui Ka Yan. Ez, valamint az, hogy egy belföldi kötvény kamatfizetését tartani tudta a cég, egy ideig óráig megnyugtatta a piacokat: a vállalat részvényeinek árfolyama a 2009-es tőzsdei bevezetés óta a legnagyobb napon belüli százalékos emelkedést hozta, de végül visszaesve, alig zárt pluszban.

A globális befektetők az elmúlt hetekben feszült figyelemmel kísérték, hogy a 305 milliárd dolláros adóssághegy alatt vergődő Evergrande helyzete hogyan változik. A társaság jelentős adósságfizetési kötelezettségei miatt félő volt, hogy a vállalat rossz állapota rendszerszintű kockázatot jelenthet a kínai pénzügyi rendszerre nézve. De még a veszély nem hárult el: a cégnek csütörtökön 83,5 millió dollár kamatfizetést kellen teljesítenie egy 2 milliárd dolláros Kínán kívüli kötvénycsomag esetében. Jövő héten pedig további kifizetések esedékesek, lejár egy 47,5 millió dolláros dollárkötvénycsomag is.

Anélkül, hogy az offshore - jelen esetben a nem kínai - adósságokról beszélt volna, Hui szerdán késő este felszólította vezetőit, hogy biztosítsák az ingatlanok minőségi átadását és a több millió, főként lakossági befektető birtokában lévő vagyonkezelési termékek visszaváltását. A vállalatra egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik, hogy cselekedjen, mivel a lakásvásárlók és a lakossági befektetők egyre dühösebbek, amiért megtakarításaikat a vállalat ingatlanjaiba és átláthatatlan vagyonkezelési termékeibe fektették.

"Feltételezve, hogy ez a helyzet az adósságátütemezés útjára lép... úgy gondoljuk, hogy a vagyonkezelési termékek lakossági befektetői jellege prioritást élvezne a társadalmi stabilitás érdekében" - mondta Ezien Hoo, az OCBC Bank hitelelemzője a helyzetről a Reutersnek. Szerinte a külföldi befektetők nehezebben juthatnak a pénzükhöz, mivel "rosszabb az alkupozíciójuk az eszközökhöz földrajzilag is közelebb lévő kínai befektetők miatt.

Az Evergrande részvényei csütörtökön 32 százalékkal emelkedtek, amikor a kereskedés egy munkaszüneti nap után újraindult, bár a nyereség hamarosan visszaesett, és a hónapok óta tartó súlyos veszteségek miatt a részvények még mindig több mint 80 százalékkal mélyebben vannak az év elejéhez képest. Az Evergrande ingatlanszolgáltatási egysége is emelkedett a csütörtöki kereskedésben: a megkönnyebbülés érzése átterjedt a Hongkongban jegyzett Kínán belüli ingatlanrészvényekre is, a Country Garden, Kína legnagyobb ingatlanfejlesztője 14 százalékos plusszal zárt. A Sunac China 16%-kal, a Guangzhou R&F Properties pedig 26%-kal ugrott meg.

Viszont az látszik, hogy Kína gazdaságának egészét így is megviseli a botrány: a Fitch Ratings szeptember 16-án közölte, hogy 8,4 százalékról 8,1 százalékra csökkentette a Kínára vonatkozó 2021-es gazdasági növekedési előrejelzését, hivatkozva az ország ingatlanszektorának lassulására, valamint az ebből következő belföldi keresletvisszaesésre.

A fertőzésveszély elkerülésére irányuló erőfeszítést alátámasztja, hogy a Chinese Estates Holdings, az Evergrande második számú részvényese csütörtökön közölte, hogy 32 millió dollár értékben eladta részesedését a vállalatban, és azt tervezi, hogy teljesen kiszáll a holdingból. Egyes elemzők szerint hetekbe telhet, mire a befektetők tisztán látják, hogyan oldódik meg az Evergrande helyzete.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!