A bizottsági tájékoztatás szerint bizonyítást nyert, hogy a felsorolt bankok devizakereskedési kartellben játszottak össze, amely lehetővé tette számukra, hogy legyőzzék a devizaügyletekben rejlő kockázatokat - írja az MTI.

A legnagyobb, 174 millió eurós bírságot az HSBC kapta, míg a másik három bank kisebb büntetést kapott. A Credit Suisse valamivel több mint 83,3 millió euró, a Barclays 54,3 millió euró, az RBS pedig közel 32,5 millió euró büntetést köteles fizetni.

A bankoknak az összejátszó magatartása aláásta a pénzügyi szektor integritását, ami kárt okozott az európai gazdaság és a fogyasztók számára - mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke a bejelentést követően. A pénzintézetek devizapiaci információkat és kereskedési terveket cseréltek, alkalmanként egyeztették kereskedési stratégiájukat a Sterling Lads nevű online csevegőszobán keresztül.

Egy ötödik bank, az UBS elkerülte a rá kiszabható 94 millió eurós bírságot, mivel figyelmeztette az Európai Bizottságot a kartell létezéséről. A Barclays, az RBS és az HSBC esetében a brüsszeli testület tíz százalékkal csökkentette a bírság összegét, mert együttműködőek voltak az uniós vizsgálat során - közölte a bizottság.