A háború kezdete óta 800 ukrajnai menekült fordult Romániában az Országos Munkaerő Ügynökséghez (ANOFM) azért, hogy állást találjon. Az álláskeresők között hegedűsök, halászok, sofőrök és cukrászok is voltak - adta hírül a Maszol. Munkába 2700 ukrajnai állt. Mostanáig 277 munkáltató jelezte, hogy szívesen alkalmazna háborús menekülteket, akiknek összesen 4100 állást kínálnak.

A legnagyobb kereslet szakképzetlen munkaerőre van, illetve csomagoló- és készruha-készítő szakmunkásokra, konyhai személyzetre és pincérre. A munkába állók száma elenyésző az országba érkező menekültekéhez képest, s a munkaügyi szakemberek nem is számítanak rá, hogy ez érdemben változna. Ennek a fő oka az, hogy Románia tranzitország az Ukrajnából érkezők számára, a többségük Németországba, Nagy-Britanniába és Lengyelországba tart.

A menekülthullámnak azért sincs számottevő hatása a munkaerőpiacra, mivel főleg gyerekes nők érkeznek a háború sújtotta területekről, akik számára a felkínált munkahelyek zöme nem megfelelő. „Románia sosem volt migrációs célország, ezért a kormánynak nincs igazi szociális és munkaügyi integrációs politikája, s emiatt elszalasztunk egy csomó lehetőséget” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Raluca Pârvu, a BPI Románia humán erőforrás ügynökség vezetője.