A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy a megerősítés a hosszú futamidejű szuverén devizaadósság "A plusz", a hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú államadósság "AA mínusz", a rövid futamidejű devizakötelezettségek "F1" osztályzatára, valamint az "AA plusz" besorolási országplafonra vonatkozik. A cseh adósosztályzatokra a Fitch stabil kilátást tart érvényben.

A megerősítéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte, hogy a cseh kormány folytatja államháztartási konszolidációs erőfeszítéseit, és ez erősíti Csehország mint szuverén adós hitelképességét.

Jóllehet az idei államháztartási hiány különböző egyszeri tényezők miatt várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát, a strukturális deficit azonban az idén a GDP-érték 0,9 százalékának megfelelő mértékben csökkent, és valószínűleg nem haladja meg a 2,1 százalékot - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint Csehország - kitűzött céljának megfelelően - 2013-ban kikerül az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, bár a gyenge hazai kereslet és a kulcsfontosságú reformokkal kapcsolatos politikai nézeteltérések nem kedveznek a költségvetési folyamatoknak.

A Fitch Ratings megállapítása szerint a cseh bankszektor stabil, és a cseh banki leányvállalatok abban a kedvező helyzetben vannak, hogy saját nyugat-európai anyavállalataik nettó hitelezőjének számítanak. A tulajdonos bankoktól független finanszírozás erőteljes mivoltát jelzi a cseh bankrendszer magas, 16,4 százalékos tőkemegfelelési rátája, és az alacsony, mindössze 76 százalékos kinnlevőség-betétállomány ráta (amely - lévén a 100 százalékos küszöbérték alatt - azt mutatja, hogy a cseh bankok betétállománya meghaladja a rendszerszintű kinnlevőség-állomány értékét).

Mindemellett a közadósság-ráta is mérsékelt, nem haladja meg a cseh GDP-érték 45,5 százalékát, a lejárati profil kezelhető, a külső pénzügyi pozíció pedig robusztus - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy a mély hazai állampapírpiac erősíti a költségvetés finanszírozási lehetőségeit.