Két vezető tudományos kutató nemrégiben kilépett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságtól (FDA), azaz az élelmiszereket és a gyógyszereket biztonsági szempontból felülvizsgáló és engedélyező állami szervezettől, mert nem értenek egyet azzal, hogy az embereknek általában harmadik koronavírus-oltás beadását javasolják – derül ki a Financial Times tudósításából. Az ügy kínos a kormánynak, a Biden-adminisztráció ugyanis elkötelezte magát a harmadik oltás mellett.

Marion Gruber és Philip Krause két hete mondott fel az FDA-nál, és csatlakozott a tudományos kutatók egy csoportjához, akik a világ legtekintélyesebb orvosi folyóiratában, a The Lancetben publikáltak az úgynevezett erősítő oltásokat bíráló cikket. A szerzők azzal érvelnek, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az emberek többségének szüksége lenne az újfajta, mRNS oltásokból erősítő szúrásra. A brit üzleti lap szerint ez a kiállás valójában rámutat arra, hogy az amerikai vezetésben éles viták vannak az oltási stratégiát illetően.

A cikk egészen pontosan úgy érvel, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az embereknek általában szükségük lenne harmadik oltásra, mivel elegendő védettséggel rendelkeznek. A korlátozott számban rendelkezésre álló dózisokat azoknak kellene fenntartani, akik komoly betegséggel küszködnek, ezért szükségük van védekezőképességük megerősítésére, illetve azoknak, akiket még nem oltottak be. Még ha lehet is valami haszna a harmadik szúrásnak, messze nem annyi, mint ami annak lenne, ha az oltatlanokat beoltanák.

Döntött a kormány

A Biden-adminisztráció augusztusban jelentette be, hogy várhatóan javasolni fogja a harmadik szúrást a Pfizet/BioNTech és a Moderna mRNS vakcinájából, mert bizonyítékok vannak arra, hogy az első két oltás után kialakult védettség idővel elhalványul. Ez a bejelentést azonban az előtt tették még, hogy a két gyógyszergyártó benyújtotta volna kérelmét az FDA-hoz harmadik koronavírus-oltásuk engedélyezésére.

Az azóta eltelt időben a cégek megtették ezt a lépést, és az FDA szakértői a Pfizer esetében napokon, a Modernánál heteken belül döntenek a vakcinák harmadik dózisának legalábbis ideiglenes engedélyezéséről. Grubernek és Krausénak, akik az FDA oltásokkal foglalkozó részlegénél dolgoztak, a velük egyetértő szakértők szerint abból lett elegük, hogy a szervezetnél kaotikusan folyik ezeknek a készítményeknek az ellenőrzése, ami megkérdőjelezi az gyógyszerhatóság döntéseinek megalapozottságát. Felmondási idejük letöltése után a következő hetekben intenek végleg búcsút az FDA-nak.

A hatóság a maga részéről azzal kommentálta az ügyet, hogy a Lancet-cikk szerzői világossá tették, nem az FDA álláspontját képviselik, továbbá nem kommentálja az erősítő oltásokkal kapcsolatos tevékenységét, mert az még folyamatban van. A Pfizer azzal kommentálta a hírt, hogy minden szükséges információt megad a vakcinájáról az összes amerikai hatóságnak, amit csak kérnek. A Moderna nem fűzött megjegyzést a hírhez.