A török Muzaffer Kayasannak 14 hónapja minden tesztje pozitív. A török orvosok szerint ez a leghosszabb ideje tartó koronavírus-fertőzés, amelyet valaha regisztráltak Törökországban - vette át a helyi sajtó hírét a pozsonyi Új Szó. Az orvosok azt gyanítják, hogy az 56 éves Kayasan szervezete a legyengült immunitás miatt nem tudja teljesen legyőzni a vírust.

Kayasan rákos beteg, leukémiában szenved. A vírus egy új mutációjának kockázata miatt is szoros megfigyelés alatt áll. Kayasan 2020 novemberében kapta el a koronavírus-fertőzést, ami miatt többször is kórházba került. Eddig összesen kilenc hónapot töltött ott, a fennmaradó öt hónapra pedig otthoni karanténba vonult.

Kayasan a koronavírus miatt elvesztette szaglás- és ízérzékelését, és a hatóságokhoz fordult, hogy szabadabban mozoghasson. A tartós pozitivitás miatt az oltást nem adhatják be neki. „Eddig még nem jelentettek olyan esetet, mikor valaki már 441 napja pozitív” – mondta Cagri Buke az isztambuli Acibadem kórházból.

A New England Journal of Medicine című szaklapban tavaly megjelent tanulmány szerint a gyenge immunrendszerű koronavírusos betegeknél nagyobb az elhúzódó fertőzés kockázata.