Csütörtökön az első detonáció a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt, annak egyik, az Abbey Gate-nek nevezett bejárati kapujánál történt. A másik robbantás a közeli Baron Hotelnél történt, ahol afgán állampolgárok evakuáláshoz igyekeztek segítséget nyújtani a brit hatóságok, és ahol a brit hadsereg gyülekezőpontja is volt - olvasható a Telex.hu összefoglalójában.

A támadásoknak rengeteg áldozata van: az afgán egészségügyi minisztérium megerősítette a korábbi jelentéseket arról, hogy 60 afgán civil halt meg a robbantásokban. A Pentagon kora este megerősítette: több amerikai katona meghalt a merényletben. A számot akkor még hivatalosan nem közölték, később azonban sajtótájékoztatón jelentették be: 12 amerikai katona halt meg, további 15-en sérüléseket szenvedtek.

Korábban a Wall Street Journal és BBC is azt írta, legalább 60 ember meghalt és 140 megsebesült a kabuli repülőtéren történt robbanásokban.

Amerikai tisztviselők már a támadást követően határozottan úgy vélték, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (a Khorasan Tartomány Iszlám Állama) áll a csütörtöki támadás mögött – mondta a Reutersnek az Afganisztánról szóló kongresszusi tájékoztatókat ismerő forrás. Miközben az amerikai kormány még vizsgálódott, a szakértők már akkor úgy látták, a repülőtéri támadásnak az Iszlám Állam merényleteinek „minden jellemzője” megvolt.

A Pentagon washingtoni idő szerint délután 3 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján aztán Kenneth F. Mckenzie tábornok megerősítette, hogy a támadást két öngyilkos merénylő követte el, akik az Iszlám Állam tagjai voltak.

Az amerikai tábornok azt mondta, hogy bár szomorú az amerikai szolgálat tagjainak halála miatt, az amerikai hadsereg folytatja a kabuli evakuálást. A tábornok arról is beszélt, az Iszlám Állam újabb támadásai várhatóak, és úgy vélte, hogy a tálibokkal folytatott együttműködés és információcsere valószínűleg meghiúsította a repülőtéren tervezett egyéb támadásokat:

„Most nagyon keményen dolgozunk a kapcsolódási pontok meghatározásán, hogy kiderítsük, ki áll még kapcsolatban ezzel a gyáva támadással, és készek vagyunk fellépni ellenük – a nap 24 órájában keressük őket” - mondta. A tábornok azt is megjegyezte, hogy a következő napokban többet fognak megtudni a repülőtéren elkövetett támadásról, és igyekeznek kivédeni a további fenyegetéseket, amelyek más repülőtereket is érinthetnek. Mindennek ellenére az amerikai hatóságok a hónap végéig folytatni akarják az állampolgárok evakuálását Afganisztánból.

A Pentagon sajtótájékoztatóját követően az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli repülőtéri támadásokért a csoport Telegram-fiókján közzétett üzenetben, írja a Reuters.