A nyugati nyomás ellenére India nem ítélte el Oroszország februári ukrajnai invázióját, ehelyett a válság diplomáciai megoldására és az erőszak megszüntetésére szólított fel. Oroszország évtizedek óta India legnagyobb külföldi szállítója a védelmi eszközök terén – írja a Reuters.

India nyersolajszállításai Oroszországból február óta az összes forrásból származó import 12-13 százalékára ugrottak az azt megelőző mintegy 2 százalékról - mondta Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter.

India a világ harmadik legnagyobb nyersolajfogyasztója és -importőre, és Sitharaman szerint Narendra Modi miniszterelnök elismerést érdemel a különböző országokkal való kereskedelmi és egyéb kapcsolatok kiegyensúlyozásáért.

"Elismerésemet fejezem ki a miniszterelnök képességeiért, hogy globálisan biztosította, hogy minden országgal fenntartottuk a kapcsolatokat, de mégis sikerült orosz üzemanyagot szereznünk, amit ma Japán tesz, néhány más ország mellett" - mondta Sitharaman egy újdelhi rendezvényen.

Az indiai kormány miniszterei többször is elmondták, hogy az országnak továbbra is energiát kell vásárolnia Oroszországtól, hogy kordában tartsa az inflációt.

Sitharaman szerint India inflációkezelése "nagyon sok olyan tevékenységből áll, amelyek többsége kívül esik a (monetáris politika) hatáskörén".

Az indiai kiskereskedelmi árak júliusban 6,71 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Bár az éves inflációs ráta immár három hónapja csökken, hetedik hónapja egymás után meghaladja a központi bank 2 százalék és 6 százalék közötti tűréshatárát.